Scandal canal Bâstroe. Debitele Dunării nu s-au modificat. Întâmplător sau nu, la două zile de la solicitarea DC News, a venit un răspuns de la ministrul Tanczos Barna
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Inquam Photos / Casian Mitu
Inquam Photos / Casian Mitu
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a fost primul care a aruncat în spațiul public subiectul canalului Bâstroe.

La aproape o lună de la declanșarea subiectului, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a venit și a spus că „în ultimele săptămâni, colegii mei de la ANAR şi de la ARBDD n-au stat degeaba şi au făcut primele măsurători, care au fost realizate săptămâna trecută. Au fost finalizate săptămâna trecută şi începute acum două săptămâni cu privire la debitul Dunării, pe Chilia şi pe secţiunile unde avem acces pe apele teritoriale ale României. Unde am putut, am mers până la malul celălalt al Dunării, cu acordul partenerilor şi vecinilor noştri ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat faţă de debitele statistice din ultimii 10-20 de ani în acea zonă. Confirmă de asemenea faptul că pe cele 14 secţiuni transversale nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări, dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 puncte de secţiuni transversale pe o lungime de aproape 100 de km”.

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat acest subiect la emisiunea „Deferiți mass-media” de la DC News și DC News TV.

„Pe 20 februarie, Sorin Grindeanu a aruncat subiectul Bâstroe în spațiul public. (...) Și mi-am amintit că există o instituție care măsoară debitul Dunării - „Apele Române”. Știe, în fiecare secundă, ce debit are Dunărea la Galați, Isaccea, Chilia, Sfântul Gheorghe. Nu este nevoie de aviz de la ucraineni, nu trebuie să vină de la Bruxelles pentru a măsura debitul. Pe 7 martie, redactorii DC News au trimis o solicitare de presă către Apele Române pentru a întreba „dacă se observă scăderi de debit pe brațele Sulina și Sfântul Gheorghe din cauza adâncirii canalului Bâstroe”. Nu a venit niciun răspuns. 

În schimb, joi seară, ministrul Mediului, Tanczos Barna, probabil i-a semnalat instituția „Apele Române” că este presa interesată de subiect, vine și spune că debitele au fost măsurate și nu este nicio schimbare”, a zis jurnalistul Val Vâlcu. 

„Înainte să arunce subiectul în spațiul public, Sorin Grindeanu putea să dea un telefon la „Apele Române” să vadă cum este cu debitele”, a mai spus Val Vâlcu.

Vedeți mai multe aici: 

VEZI ȘI: Barna Tanczos intervine în scandalul Bâstroe: România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării - https://www.dcnews.ro/barna-tanczos-intervine-in-scandalul-bastroe-romania-nu-va-fi-niciodata-de-acord-cu-lucrari-care-sa-afecteze-biodiversitatea-in-delta-dunarii_908177.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel