Savanţii vor să fabrice celule umane care să le permită oamenilor să se camufleze
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Cercetătorii din întreaga lume încearcă să înțeleagă mecanismele din spatele camuflajului calamarilor şi caracatiţelor. Celulele pielii de calamar nu pot fi cultivate într-un laborator, ceea ce le face aproape imposibil de studiat. Dar acum, unii cercetători îndrăzneți au venit cu o soluție inteligentă: replicarea capacității de camuflaj a calamarilor în celulele umane.

„Am avut această idee nebună, să vedem dacă putem surprinde un aspect al capacității țesuturilor pielii de calamar de a schimba transparența în culturile de celule umane”, a spus Alon Gorodetsky, care a prezentat concluziile echipei sale la o reuniune a Societății Americane de Chimie, într-un comunicat de presă.

Așa-numita „transparență reglabilă” a cefalopodelor funcționează printr-o combinație de colorare pe bază de pigment, care poate schimba cantitatea de lumină absorbită și colorarea structurală, care afectează modul în care lumina este împrăștiată prin structurile micro și nanoscopice, a explicat Gorodetsky.

Celulele de calamar, transpuse la oameni

Gorodetsky și cercetările sale s-au concentrat pe leucofori, celulele pielii care facilitează colorarea structurală prin proteine numite reflectine. Aceste reflectine se adună, de obicei, formând nanoparticule care pot respinge lumina care pare albă.

Lăsând lumina să treacă, suprafața poate părea transparentă. Scopul cercetătorilor a fost să controleze reflectina din aceste celule, pentru a controla transparența. „Am vrut să proiectăm celulele de mamifere pentru a forma stabil, în loc de a forma temporar, nanostructuri de reflectină pentru care să putem controla mai bine împrăștierea luminii”, a spus Gorodetsky.

Scopul acestei descoperiri nu este de a ajuta la crearea unor oameni invizibili. În schimb, Gorodetsky speră că descoperirile echipei sale vor permite oamenilor de știință să imagineze mai bine celulele pielii de calamar, ceea ce, la rândul său, va duce la mai multe inovații inspirate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel