Savanții au descoperit că pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Savanții au descoperit că pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii / Foto: Pixabay
Savanții au descoperit că pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii / Foto: Pixabay
Pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii, potrivit unui nou studiu.

Pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii. Rezultatele unui studiu au fost publicate în Royal Society Open Science și încearcă să demonteze stereotipul potrivit căruia pescărușii nu s-ar distinge prin inteligență, transmite Mediafax.

Cercetătorii canadieni au realizat un studiu, la finalul căruia au ajuns la concluzia că pescărușii sunt mai inteligenți decât se crede. Există un stereotip conform căruia pescărușii nu se disting printr-o inteligență ridicată. Cu toate acestea, acest detaliu pare legat de lipsa de studii pe această temă.

Test pentru evaluarea inteligenței păsărilor

Unul dintre cele mai faimoase teste de evaluare a inteligenței păsărilor este acela de a le determina să tragă de o frânghie la capătul căreia este legat ceva comestibil.

Jessika Lamarre și David R. Wilson, cercetători la Memorial University of Newfoundland, au analizat reacțiile pescărușilor în cadrul testului cu frânghii. O bucată de cârnat a fost atașată la capătul frânghiei și închisă într-o cutie de plastic transparentă, astfel încât pescărușii să nu poată deschide cutia și să fie nevoiți să tragă de frânghie pentru a-și primi premiul.

Rezultatele studiului

Dintre cei 138 de pescăruși care s-au arătat interesați de momeală, 104 au încercat să o scoată cel puțin o dată. Douăzeci și cinci la sută dintre păsări au reușit din primele trei încercări, iar 21% au reușit din prima încercare. Spre comparație, aproximativ 26% dintre corbii comuni pot rezolva testul frânghiei, scrie Science Alert.

Cercetătorii susțin că rezultatele arată că pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii. Cu toate acestea, nu este clar dacă își pot planifica acțiunile sau dacă pot învăța tehnici pentru a îndeplini anumite sarcini. Oamenii de știință propun efectuarea unor experimente mai complexe, de exemplu cu mai multe frânghii, în care pescărușul va trebui să o identifice pe cea de care este legată momeala.

Pescăruşii, care fură deseori mâncarea celor aflaţi la plajă pot fi descurajaţi de privirile insistente

Consideraţi de multe ori hoţi înaripaţi, pescăruşii iau la ţintă mâncarea persoanelor neatente, evitând privirea victimelor, susţin oamenii de ştiinţă. De aceea, riscul ca ei să atace este diminuat atunci când sunt priviţi cu insistenţă, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Biology Letters.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Exeter a amplasat pe jos o pungă cu chipsuri pentru a verifica în cât timp pescăruşii se vor apropia de ea, fie atunci când o persoană se uită la ei, fie când este neatentă. În medie, pescăruşii au avut nevoie de o perioadă 21 de secunde în plus pentru a ataca în cazul în care erau priviţi insistent. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel