Data actualizării:
Data publicării:

Satul din Transilvania în care te simți ca în stufărișul din Delta Dunării. Nici nu te gândeai că există așa ceva în România / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Daă locuiești în vestul țării și distanța până în Delta Dunării ți se pare destul de lungă, poți alege o escapadă într-un sat unic din România, iar experiența va fi cu siguranță similară celei din rezervația biosferei.

În timp ce Delta Dunării practică un turism mai exclusivist și este destul de îndepărtată de vestul ori nordul țării, dacă nu îți dorești dinadins să te bucuri de frumusețile acesteia, poți alege o variantă din nordul Transilvaniei, unde ai ocazia să trăiești experiențe similare și să vezi numeroase specii de animale.

Sigur că nimic nu se compară cu o plimbare cu barca sau caiacul pe canalele din deltă sau cu observarea pelicanilor și cormoranilor, însă dacă vrei doar câteva momente de liniște în mijlocul stufului, poți alege să mergi în comuna Sic din județul Cluj.

Acolo există o rezervație naturală de tip avifaunistic, stufărișurile de la Suc, pe Valea Fizeșului, alcătuită din stufărișuri, sărături, pajiști stepice, pajiști umede, mlaştini, iazuri, cu vegetaţie de stuf şi papură. 

Rezervația alcătuiește un mozaic de ecosisteme ce susține o biodiversitate deosebită. Este o rezervaţie naturală complexă ce cuprinde suprafeţe distincte: masivul de stuf de pe valea Sicului, habitatele de sărătură marginale, păşuni şi fânaţe.

Stufărişurile de la Sic adăpostesc şi asigură condiţii propice de existenţă pentru o mare diversitate de păsări migratoare de baltă, printre care: corcodelul mic, buhaiul de baltă, stârcul cenuşiu,lişiţa, egretele, etc. Stufărișul compact de pe Valea Coastei și Valea Sicului reprezintă masivul de stuf cu suprafața cea mai mare din România, după Delta Dunării, potrivit Apuseni.info.

CITEȘTE ȘI            -            EXCLUSIV  Știi care e cel mai înalt drum din România. Nu, nu-i nici Transfăgărășanul, nici Transalpina / video

Ce animale poți vedea în stufărișurile de la Sic?

 

Stufărișurile de la Sic adăpostesc și asigură condiții de hrană, cuibărire și viețuire pentru o mare diversitate de păsări migratoare de baltă, de pasaj sau sedentare, printre care: 

- corcodelul mic (Tachybaptus ruficollis);

- buhaiul de baltă (Botaurus stellaris);

- stârcul cenușiu (Ardea cinerea);

- lișiță (cu specii de Fulica atra și Gallinula chloropus);

- presură (o specie din familia Emberizidae);

- cufundarul polar (Gavia arctica);

- nagâțul (Vanellus vanellus);

- pițigoi moțat (Aegithalos caudatus);

- câneparul (Acanthis cannabina);

- lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus);

- șorecarul comun (Buteo buteo);

Potrivit Wikipedia, în vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, zone naturale), astfel:

- Biserica de lemn "Sf.Arhangheli Mihail și Gavriil" din satul Sic

- Biserica reformat-calvină (inițial romano-catolică) din Sic, construcție secolul al XIII-lea, monument istoric.

- Biserica mănăstirii franciscane (Biserica Romano-Catolică), construcție 1758-1795, monument istoric.

- Biserica de lemn "Sf. Ioan Gură de Aur", construcție 1707, monument istoricRezervația naturală Lacul Știucilor

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel