Satelitul franco-chinez SVOM, cel mai puternic de până acum pentru a studia explozia stelelor din Universul îndepărtat, a fost lansat cu succes pe orbită
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Un satelit dezvoltat de Franţa şi China a fost lansat cu succes pe orbita Pământului.

Satelitul, creat pentru a investiga diverse fenomene, printre care și exploziile de raze gamma, a fost lansat pe orbită de o rachetă purtătoare chineză Long March 2-C de la centrul spațial Xichang din sud-vestul Chinei, a informat CCTV.

Satelitul, având o masă de 930 de kilograme și patru dispozitive montate la bord (două de proveniență chineză și două de proveniență franceză), a fost inserat într-o orbită terestră la o altitudine de 625 de kilometri.

Televiziunea de stat chineză a prezentat declarațiile Administrației Spațiale Naționale din China. Conform acestora, lansarea satelitului SVOM (Space Variable Objects Monitor) va avea o contribuție semnificativă în cercetările astronomice.

Progresele rapide ale Chinei în cercetarea spațială și lunară au început să depășească pe cele ale Statelor Unite, atrăgând astfel parteneri din state europene și asiatice

Acesta este satelitul astronomic realizat în colaborare între China și Franța, deși cele două state au colaborat anterior la un satelit oceanografic, trimis în orbită în 2018, potrivit informațiilor publicate în luna aprilie de cotidianul China Daily.

Progresele rapide ale Chinei în cercetarea spațială și lunară au început să depășească pe cele ale Statelor Unite, atrăgând astfel parteneri din state europene și asiatice.

În această lună, sonda chineză Chang'e-6 a livrat echipamente științifice de la Agenția Spațială Europeană (ESA), precum și de la institute de cercetare din Pakistan, Franța și Italia pe partea nevăzută a Lunii.

În plus, China cooperează cu state precum Brazilia, Egipt și Thailanda pentru a dezvolta și a trimite în orbită sateliți, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel