"Sărutul" lui Brâncuşi, licitat la New York. Vezi prețul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Constantin Brâncuşi, "Sărutul", va fi scoasă, marţi, la o licitaţie în New York. Preţul de pornire fixat de casa de licitaţii Christie's este de 5 milioane de dolari.

Lucrarea, realizată în gips, este una dintre cele şase variante ale sculpturii pe care artistul le-a perfecţionat de-a lungul carierei sale, informează România TV.

Ea înfăţişează doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi şi uniţi prin sărut. Aceasta este a doua lucrare a artistului român scoasă la vânzare de casa de licitaţii Christie's la New York în ultimii doi ani.

În 2012, "Muza" a fost cumpărată cu 12,4 milioane de dolari de un colecţionar privat.

Sărutul lui Brancusi poate fi considerat o replică la Sărutul lui Rodin. Opera aduce o nouă dimensiune a conceptului de sculptură. Opera sculptată într-o manieră aparent primitivă este a doua lucrare la care Brâncuși folosește tehnica tăierii directe.

Despre această operă, Brâncuși spunea că "a vrut de fapt să facă un lucru care să pomenească nu despre o singură pereche, dar despre toate perechile de oameni ce s-au iubit și s-au perindat pe pământ, înainte de a-l fi părăsit". "Pentru că fiecare lucrare a mea este generată de un asemenea simțământ lăuntric... Sărutul a reprezentat drumul spre Damasc, izbutind pentru întâia oară să exprime esențialul", adăuga artistul.

Citește și: Osemintele lui Constantin Brâncuşi vor fi repatriate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel