Data publicării:
SARS 2003 - COVID-19, ca ”verii”. Cum s-a STINS epidemia din 2003, după 8 LUNI. Diferențe și asemănări, strategia care astăzi nu dă roade
Când vorbim despre Coronavirusul Covid-19, ne amintim de vechea epidemie de SARS din 2003. Însă, amploarea este una mult diferită.
Coronavirusul SARS (SARS-CoV) a fost identificat în anul 2003, se consideră că a fost un virus dat de animale, dar nu a fost identificat cu exactitate animalul sursă, a apărut în Guangdong, sudul Chinei, în iarna lui 2002. A fost declarată epidemie, au fost afectate 26 de țări și au fost afectate puțin peste 8.000 de persoane. 1 din 10 persoane afectate de SARS a murit. În cazul Covid-19, rata estimată a mortalității este de 1 la 50 de persoane.
SARS s-a transmis de la om la om, mai ales în a doua săptămână de ”boală”, când se atingea momentul excreției de virus în secrețiile respiratorii. Și astăzi sunt acuzații că nu au fost luate atunci măsuri preventive pentru a controla răspândirea virusului, cele mai multe cazuri de transmitere de la om la om fiind în spitale.
SARS-CoV s-a manifestat prin febră, stare de rău, dureri de cap, diaree și frisoane. Nu a fost găsit un simptom individual infecției cu Coronavirusul SARS. Febra a fost totuși cel mai frecvent simptom în prima săptămână de boală. În a doua săptămână, se remarcau, ca simptome tusea seacă și insuficiență respiratorie. Cazurile severe evoluau rapid și necesitau îngrijire intensivă, arată OMS.
Un profesor din Florida își amintește că a fost atunci o îngrijorare extraordinară, pentru că ”a fost un virus inedit și înspăimântător”. La opt luni după ce a început să circule, virusul SARS-CoV s-a stins.
Strategia părea simplă: Dacă oamenii bolnavi pot fi opriți să infecteze oameni sănătoși, boala va muri în cele din urmă.
Însă au fost 8.096 de persoane afectate de SARS. COVID-19, până astăzi, a infectat 198.718 persoane și a ucis 7.989. Și oamenii de știință atrag atenția că istoria doar pare să se repete, pentru că va fi mult mai dificil de izolat noul coronavirus.
Din 2003, SARS a reapărut de patru ori, de trei ori în accidente de laborator și o dată în sudul Chinei, unde sursa infecției a rămas nedeterminată. În zilele noastre, L.A. Times subliniază, în articolul care vorbește despre SARS și COVID-19, că ”SARS și COVID-19 sunt ca verii, care împart 70% din materialul lor genetic. Ambele sunt coronavirusuri, o familie de virusuri despre care înainte de 2003 se știa că cauzează doar răceala obișnuită la om.”
Spre deosebire de SARS, însă, care se transmitea mult mai greu și abia în a doua săptămână, COVID 19-afectează în primul rând căile respiratorii și poate fi ușor răspândit, prin tuse și strănut, ca-n cazul gripei, fiind mult mai greu să fie identificate persoanele infectate la timp. Devii contagios de la primele simptome minore, arată experții citați de L.A. Times.
Concluzionăm cu afirmația lui Stanley Perlman, microbiolog la Universitatea din Iowa: ”Nu cred că va fi ca SARS și va dispărea”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News