Sarea iodată. Mihaela Bilic: De ce este normal să o consumaţi în România
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Marek
Foto: Pixabay, de Marek
Află în articol la ce ne folosește sarea iodată.

Mihaela Bilic a vorbit în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv despre importanța sării iodate în alimentația românilor.

"Hormonii tiroidieni își croiesc drum în tot organismul. Reglează metabolismul şi asigură funcționarea normală a inimii ori a creierului. Aceşti hormoni sunt produși din materia primă numită iod. Este un element pe care organismul uman nu îl poate crea singur. Aflați de ce este normal să consumaţi sare iodată în România și nu versiuni de sare din toate colţurile lumii.", a spus Mihaela Bilic.

Cum ajunge iodul în organismul nostru

Iodul ajunge în intestinul subțire prin consumul de alimente ori prin apă. Ulterior, el este preluat de sânge, iar glanda tiroida începe să capteze iod prin vasele capilare, îl oxidează și începe să producă hormonii numiţi T3 şi T4. Toate circuitele din organism au receptori pentru acești doi hormoni. Iodul din pânză freatică din România este redus. Estul ţării are cea mai mare carență. De aceea, sarea se iodează pentru România.

„Noi nu mai consumăm sare iodată românească, se consumă tot felul. Sare din Himalaya, din Marea Ionică, nu ne mai aduc o cantitate suficientă de iod. Avem nevoie de 100 de micrograme grame de iod, cel mai simplu găsim în 5 grame de sare iodată. (...) Pește oceanic, trebuie să mănânci în fiecare zi 200-300 de grame de pește oceanic. (...) Nu poți exclude sarea iodată. E vitală.”, a explicat Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Tiroida produce doi hormoni - T3 şi T4. TSH este hormonul care îi controlează. Dacă vă doriți o sarcină hormonii tiroidieni trebuie dozați în sânge, înaintea sarcinii și în timpul acesteia. Dacă vă înfometaţi în cursul curelor de slăbire, hormonii tiroidieni devin inactivi. Tiroida suferă şi nu veţi slăbi."

"Când zicem că avem o dereglare la nivelul tiroidei este ca un lanț. Asta influențează alți hormoni. Dacă avem un TSH mare femeia respectivă nu poate să rămână însărcinată. Dacă până la urmă reușește să rămână însărcinată va avea un risc crescut să piardă această sarcină.", a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist infertilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel