Data actualizării:
Data publicării:

Săptămâna de lucru de 4 zile este deja o realitate în 60 de companii. Ce părere au românii?

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Olya Kobruseva: Pexels
Fotografie de la Olya Kobruseva: Pexels

Munca inteligentă pe scară largă în vremurile pandemiei de Covid-19 a schimbat bazele locului de muncă înțeles clasic, forțând creșterea flexibilității și evidențiind simultan problemele de stres și burnout în anumite domenii. 

A avea angajați fericiți și productivi, pe de altă parte, este sau ar trebui să fie scopul oricărei companii. Productivitatea este direct proporțională cu satisfacția. Acesta este motivul pentru care în ultimii luni și ani unele companii s-au concentrat pe reducerea unei zile din săptămâna de lucru sau a câtorva ore pe zi, în vederea unei mai bune stări de bine a lucrătorilor, dar și a unei productivități mai mari a companiei.

Săptămâna de lucru de 4 zile

Recent, Marea Britanie a deschis săptămâna de lucru de patru zile: din iunie şaizeci de companii, cu un total de trei mii de angajaţi, vor participa la un test ce va dura şase luni. Proiectul pilot, considerat cel mai mare din lume până în prezent, își propune să ajute companiile să scurteze timpul de lucru, fără a reduce salariile sau a sacrifica veniturile, potrivit unui articol publicat de Today.

Teste similare au fost deja făcute în Spania, Belgia, Islanda, Statele Unite și Canada.

Australia și Noua Zeelandă se vor alătura în august.

Alex Soojung-Kim Pang, manager de program la „4 Day Week Global”, grupul de campanie din spatele testului, spune că procesul va oferi companiilor „mai mult timp pentru a face față provocărilor, a încerca noi practici și a colecta date”.

„Organizațiile mai mici ar trebui să se adapteze mai ușor, deoarece pot face schimbări mari mai ușor”, a explicat Alex Soojung-Kim Pang. Cele șaizeci de companii participante speră că experimentul cu săptămâna de lucru mai scurtă nu numai că va îmbunătăți productivitatea angajaților, ci și bunăstarea acestora și că îi va ajuta să-și păstreze lucrătorii, într-un moment în care companiile din Marea Britanie se confruntă cu o lipsă severă de personal.

În Spania, între timp, în ultimele zile a apărut o dezbatere cu privire la fezabilitatea unei săptămâni de lucru de 32 de ore. La Valencia, viceprim-ministrul și ministrul Muncii Yolanda Díaz a participat, printre altele, la un congres internațional pe această temă.

„Săptămâna de patru zile deschide o dezbatere capitală asupra redistribuirii zilei de muncă, dar trebuie să vorbim și despre productivitate, ore suplimentare, flexibilitate, deconectare digitală și includerea atenției personale în viața noastră”, este opinia exprimată de vicepremierul Díaz.

România vrea să adopte programul: Săptămâna de lucru de 4 zile

La începutul lunii aprilie și în România se discuta despre implementarea acestui aspect și în acest sens a fost pus în dezbatere un proiect de lege înregistrat în data de 3 martie, care modifică Legea nr.53/2003 din Codul Muncii.

Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile, potrivit EVZ.

Ce spun românii despre acest proiect de lege

În sondajul realizat de platforma de recrutare BestJobs, aproximativ 78% dintre angajați sunt deschiși la ideea unei săptămâni de lucru de 4 zile.

Aproape 71% dintre angajaţi consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii lor.

41% consideră că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, şi 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede, potrivit sursei menționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel