Șantajul energetic al lui Putin se prăbușește pe măsură de vremea caldă se menține în Europa și furnizorii de energie se diversifică
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 09 ian 2023, 11:44
WhatsApp
Planurile președintelui rus Vladimir Putin de a șantaja Europa par să se prăbușească cel puțin pentru moment.

Vremea blândă, diversificarea furnizorilor de energie și eforturile de reducere a cererii ajută ca rezervele de gaz din Europa să fie aproape pline și prețurile în scădere la nivelurile de dinainte de război. După schimbarea bruscă din ultima lună, Europa a trecut probabil deja prin cea mai gravă criză, conform Bloomberg.

Dacă se mențin aceste condiții, plus problemele Chinei legate de Covid, care reduc concurența pentru mărfurile cu GNL, s-ar reduce inflația, s-ar stabiliza perspectivele economice ale Europei și ar lăsa Kremlinul cu mai puține pârghii asupra aliaților Ucrainei.

„Pericolul unei crize economice complete, o prăbușire centrală a industriei europene, a fost evitat – din câte putem vedea –”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, în Norvegia, care a înlocuit Rusia ca cel mai mare furnizor de gaz al țării.

Temperaturile ridicate din ultima lună au adus un avantaj continentului european

Criza, declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, a costat deja Europa aproape 1 trilion de dolari din cauza creșterii prețurilor la energie. Guvernele au răspuns cu ajutoare de peste 700 de miliarde de dolari pentru a ajuta companiile și consumatorii să față. 

Uniunea Europeană nu mai importă cărbune și țiței din Rusia, iar livrările de gaze au fost reduse semnificativ. Blocul comunitar a umplut o parte din gol prin creșterea livrărilor din Norvegia și a transporturilor de gaz natural lichefiat din Qatar, SUA și alți producători.

În Germania, depozitele sunt pline, la aproximativ 91% din capacitate, comparativ cu 54% în urmă cu un an, când Rusia golise deja instalațiile pe care le controla. Guvernul cancelarului Olaf Scholz a naționalizat de atunci unitățile locale ale Gazprom PJSC și a cheltuit miliarde de euro pentru umplerea rezervelor.

Măsurile de economisire a energiei din industrie și gospodării, precum și cele mai calde temperaturi din ianuarie din ultimele decenii au contribuit la menținerea acestei situații.

„Suntem foarte optimiști”, a declarat vineri Klaus Mueller, șeful autorității de reglementare a rețelelor din Germania, într-un interviu acordat postului public ARD. „Cu cât avem mai mult gaz în depozite la începutul anului, cu atât ne vom confrunta cu mai puțin stres și costuri pentru a le umple din nou pentru iarna viitoare”, a adăugat el.

Prețurile de referință ale gazelor au scăzut la o cincime din recordurile stabilite în august și, în ciuda temerilor că tarifele mai ieftine ar putea stimula cererea, consumul este în continuare în scădere. Consumul european este de așteptat să fie cu aproximativ 16% sub nivelurile medii pe cinci ani pe parcursul anului 2023, a spus Morgan Stanley într-un raport.

De asemenea, producția mai mare de energie eoliană și solară va contribui la reducerea producției de energie pe bază de gaz în 10 dintre cele mai mari piețe de energie din Europa, cu 39% în acest an, potrivit S&P Global.

Dinamica s-a schimbat într-o asemenea măsură încât acum sosește prea mult GNL, potrivit Morgan Stanley. Livrările au stabilit un nou record în decembrie, iar tendința este probabil să continue.

Germania, cândva cel mai mare cumpărător de gaz rusesc, deschide trei terminale în această iarnă, iar cea mai mare economie a Europei se așteaptă ca noile sale instalații GNL să acopere aproximativ o treime din cerințele sale anterioare. Aprovizionarea constantă din surse non-ruse este probabil să împiedice prețurile pieței să ajungă la vârfurile de anul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?