Urmărește emisiunea live
Șansă pentru România, dacă știe să joace cartea gazului. Tănase Stamule anunță planul pentru centralele pe cărbune
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Loïc Manegarium, Pexels
Fotografie de la Loïc Manegarium, Pexels
Tănase Stamule anunţă că România ar putea atrage "relocări industriale foarte mari", dacă ştie să îşi joace cartea gazului. 

"Avem PNRR-ul, mai avem un fond de care nu vorbeşte multă lume, fondul de modernizare. Adică banii pe care România îi încasează din certificatele verzi pe care le tranzacţionează BEI în numele ţărilor care încă mai au aceste certificate verzi. Iar banii aceştia sunt destul de consistenţi, vreo 15 miliarde euro, proiecţie până în 2030 la actualul preţ al certificatelor verzi, prin care se va moderniza sistemul energetic din România", a punctat Tănase Stamule în direct la DC NEWS TV. 

Întrebat de Bogdan Chirieac dacă Guvernul va da drumul centralelor pe cărbune, Stamule a spus că "există discuţii la trecerea lor pe gaz. Gaz din Marea Neagră. Gaz poate fi şi de import o perioadă. O modernizare nu ia trei luni. Dacă durează 2-3 ani, atunci vine şi gazul. Romgaz cu OMV sunt destul de avansaţi, mai durează 3-4 ani până vor livra efectiv gaze. Astfel, în trei patru ani se pot transforma mai multe centrale pe cărbune în centrale pe gaz, astfel încât gazul pe care îl scoatem să îl folosim în România". 

"Ai ce să faci cu gazul când ai infrastructură să îl foloseşti. România, dacă ştie să joace bine cartea gazului, poate să atragă nişte relocări industriale foarte mari, pentru că vom avea gaz mai ieftin şi gaz sigur din resurse proprii în UE. Şi atunci mari concerne producătoare de chimicale, nu dau nume, o să vină acolo unde ştiu că 10-20 de ani vor avea gaz constant", a mai precizat liberalul. 

”Trebuie să le spunem oamenilor: Curentul costă de 10 ori mai mult decât plătesc ei”. Stamule, PNL: O iarnă, mai mult nu ne permitem ca țară

Întrebat ce se întâmplă cu încălzirea în iarna viitoare, Tănase Stamule a avertizat că România s-ar putea să nu îşi permită subvenţia, dacă temperaturile vor fi extrem de scăzute. 

"Cu încălzirea la iarnă depinde cum ne încadrăm în deficit. Depinde cum va evolua preţul energiei la nivel internaţional. Asta e realitatea. Trebuie să spunem cetăţenilor că costă curentul de 10 ori mai mult decât plătesc ei, iar Guvernul, pentru că şi-a asumat asta, subvenţionează preţul. O iarnă. Că mai mult nu ne permitem ca ţară. Sau o iarnă şi jumătate, adică atât cât a fost anul ăsta şi iarna viitoare.

De ce să nu spunem adevărul? Trebuie să ne rugăm pentru o iarnă cât mai blândă, pentru că altfel factura poate să explodeze. Discuţiile astea la nivelul Europei, cu gestionarea temperaturii în casă, nu sunt făcute aiurea, ca să le luăm noi în glumă. Deci preţul la energie, din cauza deficitului de producţie şi tot felul de motive de piaţă distorsionată, a dus la o creştere uriaşă a preţurilor", a spus Tănase Stamule într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS. 

"Deci practic România poate să compenseze maximum un an jumătate?", a intervenit Bogdan Chirieac. 

"Vă daţi seama, dacă noi continuăm compensarea asta sine die, banii devin deficit. Creşti datoria publică şi costul datoriei publice. De unde să subvenţionăm? Trăim vremuri complicate şi este corect să fim solidari. Asta este explicaţia pentru utilitatea acestei mari coaliţii", a mai precizat liberalul. 

Panourile solare nu sunt o salvare pe termen scurt 

"Chiar dacă începem să montăm panouri solare şi să aducem noile tehnologii, durează un an, un an şi jumătate până le instalăm. Evaluarea specialiştilor este că la anul în toamnă se va echilibra producţia, astfel încât preţurile să îşi revină. Dilema este cum rezistăm ca societate până atunci. Economic e simplu, ai tăiat şi nu mai dai subvenţii. Dar social, politic, trebuie să găsim soluţii, astfel încât după această perioadă cetăţenii să simtă că pot supravieţuiască. Dacă le dai oamenilor 3000-4000 lei pe lună facturi, nu vor plăti, vor ieşi în stradă şi probabil vor avea opţiuni politice mai extreme", a încheiat Tănase Stamule.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel