Sângerările nazale: ce afecțiuni ascund și cum oprești hemoragia
În mare parte din cazuri, sângerările nazale nu sunt periculoase pentru sănătate, însă există şi situaţii în care indică o afecţiune serioasă.
Sângerarile nazale, numite de medici epistaxis, apar când vasele de sânge care străbat mucoasa nazală se sparg, din diferite motive. Suflarea cu putere a nasului, zgârierea mucoasei nazale sau un traumatism poate declanşa hemoragii nazale. Persoanele care au o mucoasă nazală sensibilă pot suferi sângerări chiar și din cauza infecţiilor respiratorii sau a modificărilor de temperatură. Aerul rece din timpul iernii, dar și aerul condiționat usucă şi irită mucoasa. Folosirea excesivă a descongestionantelor nazale poate fi un alt factor declanşator.
Sângerări nazale, ce boli semnalează
Unele boli pot avea printre simptome hemoragiile nazale:
– hipertensiune arterială
– tumori nazale
– leucemie
– tulburări hormonale în sarcină
– tulburări de coagulare
– ciroză
– deviaţie de sept
– rinită alergică
– tromobocitopenie (număr scăzut al trombocitelor din sânge)
– cancer pulmonar
Sângerările nazale, măsuri de prim ajutor
Dacă ai o sângerare nazală, nu este bine să stai culcat și nici cu o mână ridicată. Acesta este un mit, care nu ajută la oprirea hemoragiei. Ceea ce trebuie să faci este să stai în picioare sau pe un scaun, cu capul uşor aplecat în faţă, astfel încât sângele să nu ajungă în gură sau în căile respiratorii. Apasă ușor cu un deget pe nara care sângerează, eventual cu ajutorul unei batiste sau tifon. Sângerarea ar trebui să se oprească în maximum 10 minute.
Dacă hemoragia este greu de stăpânit, recurentă, abundentă sau de durată, trebuie să te prezinți la medic pentru tratament cu hemostatice şi tamponament nazal. După oprirea sângerării, un consult ORL, cardiologic, hematologic, împreună cu investigatii de laborator pot fi necesare pentru stabilirea şi tratarea cauzei şi pentru prevenirea recurenţelor.
Ca să eviţi o nouă hemoragie, nu sufla nasul timp de 24 de ore. Nu te expune la aer uscat şi nici nu sta în locuri cu temperaturi scăzute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News