Sancțiuni la SUMMIT, ce va face România? Mutarea lui Iohannis, răspuns pentru Defense România și DC News
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Urmează un summit important în cadrul căruia va fi prezent și președintele Klaus Iohannis. 

„Săptămâna viitoare, va avea loc un summit la nivel european, unde vor fi dezbătute crizele actuale, inclusiv relația tensionată dintre Grecia și Turcia, în contextul în care Ankara a anunțat că va prelungi misiunea în apele disputate din Mediterana de Est. Pe de altă parte, șeful diplomației europene a declarat că relația dintre UE și Turcia se află la răscruce de drum și e momentul ca liderii europeni să ia cele mai dificile decizii. Eventuale sancțiuni pot fi impuse doar în cazul unui vot în unanimitate. Dacă aceste sancțiuni vor fi pe masa summitului, cum va vota România?”, a fost întrebat președintele Klaus Iohannis, miercuri, 16 septembrie.

Răspunsul lui Iohannis


„Aceste chestiuni vor fi dezbătute la summit. Este un summit dedicat mai mult relațiilor externe decât problemelor interne pe care le avem. Dacă vorbim despre Turcia, este evident că trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme. Aceasta este abordarea pe care o voi avea în cadrul Consiliului European. Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă din partea Comisiei, dar eu sunt de părere că trebuie să ținem cont nu numai de ce se întâmplă în Estul Mediteranei, ci și de mulți alți factori geopolitici. 

Dacă vorbim despre sancțiuni, trebuie să fim conștienți de faptul că ele nu sunt un scop în sine, ci sunt gândite pentru a facilita, în final, o înțelegere. Deci, sancțiunile sunt gândite pentru a face relația să funcționeze în final. Dacă ținem cont de toate acestea, atunci, cu siguranță, vom găsi calea cea mai bună”, a spus Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel