Sănătatea mintală a femeilor din ultimul deceniu a fost la un minim negativ în 2021
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)
Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)
Sănătatea mintală în rândul femeilor a avut de suferit în ultimii doi ani de pandemie, ajungând la un nivel minim al ultimului deceniu.

Pentru femeile din întreaga lume, al doilea an al pandemiei de Covid-19 a adus mai multe provocări de sănătate decât primul. În 2020, compania de tehnologie medicală Hologic a lansat un sondaj global în parteneriat cu Gallup pentru a evalua cât de bine au fost satisfăcute nevoile de sănătate ale femeilor. Țările au fost punctate pe baza răspunsurilor femeilor la întrebări în cinci categorii: sănătate generală, îngrijire preventivă, sănătate mintală, siguranță și nevoi de bază precum hrana și adăpostul.

Scorul general pentru Indicele global pentru sănătatea femeilor în 2021 a fost de doar 53 din 100, cu un punct mai mic decât în 2020. Nicio țară nu a înregistrat mai mult de 70 de puncte în 2021, Taiwan, Letonia, Austria și Danemarca fiind pe primele locuri. Trei țări au obținut mai puțin de 40 de puncte: Afganistan, Congo și Venezuela. Statele Unite au aterizat pe locul 23, cu 61 de puncte din 100.

Femeile au fost mai predispuse la a rămâne fără bani de mâncare

„Povara economică și psihologică a pandemiei va împovăra multe gospodării pentru o perioadă și știm că a afectat în special femeile”, a declarat Gertraud Stadler, director al Institutului de Gen în Medicină de la spitalul Charite din Berlin, care nu a fost implicată în sondaj.

De fapt, femeile au fost mai stresate, îngrijorate, triste și supărate în 2021 decât au fost în orice alt moment al ultimului deceniu, potrivit unui sondaj Gallup care a luat în considerare clasamentul Global Women’s Health Index. De asemenea, femeile au fost mai predispuse decât bărbații să spună că nu au destui bani pentru a-și permite mâncarea în 2021, o pondere care a crescut de la 34% dintre femei în 2020 la 37% în 2021.

„Înțelegem că nu poți decât să influențezi și să îmbunătățești ceea ce măsori. În general, datele sunt îngrijorătoare. Și înțelegem că avem nevoie de femei să fie sănătoase pentru a se implica pe deplin. Este clar că a venit timpul să lucrăm împreună și să începem să găsim soluții și să îmbunătățim îngrijirea sănătății femeilor.”, a spus dr. Susan Harvey, vicepreședinte pentru afaceri medicale la nivel mondial al Hologic și fost director de imagistică a sânilor la Johns Hopkins School of Medicine.

Femeile care merg la medic își cresc speranța de viață

Potrivit Hologic și Gallup, cele cinci domenii cheie evaluate în Global Women’s Health Index pot explica cea mai mare parte a variației speranței de viață a unei femei la naștere. De exemplu, au descoperit că femeile care au spus că au consultat un profesionist în domeniul sănătății în ultimul an au avut o speranță de viață medie cu doi ani mai mare decât cele care nu au făcut-o.

Îngrijirea preventivă este un domeniu în care Statele Unite au obținut un scor mai bun în 2021 decât în ​​2020. S-a clasat pe locul al doilea cel mai bine în această dimensiune în Indexul global al sănătății femeilor, după numai Letonia.

„A fost o mică îmbunătățire, dar trebuie să ne bucurăm de asta”, a spus Harvey. „În general, totuși, lumea eșuează în fața femeilor în privința îngrijirii preventive.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel