Sâmburii de caise seamănă foarte bine cu sâmburii de migdale. Coaja sâmburelui este albă atunci când este proaspătă și devine maronie când se usucă. Amestecați cu sare și semințe de coriandru, sâmburii de caise măcinați sunt o gustare tradițională în Egipt.
Sâmburii de caise mai sunt folosiți în industria cosmetică, medicină și în industria uleiurilor.
Sâmburi de caise: ce conțin
Sâmburii de caise conțin proteine, fibre și uleiuri care pot fi extrase prin presare la rece, potrivit sfatulparintilor.ro. Uleiurile din sâmburi de caise sunt folosite la producția biscuiților cu amaretto sau a gemurilor.
În funcție de tipul caisei, sâmburii acesteia conțin:
- uleiuri (între 27,7 și 66,7%)
- proteine (între 14,1 și 45,3%), dintre care 32-34% sunt aminoacizi esențiali
- carbohidrați (între 18,1 și 27,9%)
- fibre (aproximativ 5%).
Sâmburi de caise: acizi grași
Sâmburii de caise au un conținut bogat de acizi grați esențiali. Aceștia sunt foarte importanți pentru sănătatea umană, însă corpul nu îi produce, așa că trebuie să provină din alimentație. Sâmburii de caise conțin atât acid linoleic (omega 6), cât și acizi alfa-linoleici (omega 3). Aceștia joacă un rol esențial în funcționarea creierului și în dezvoltare. Stimulează regenerarea pielii și creșterea părului, reglează metabolismul, mențin sănătatea oaselor, susțin imunitatea.
Sâmburi de caise: luptă contra cancerului
Sunt studii care afirmă că sâmburii de caise pot combate cancerul, datorită unei substanțe - amigdalina despre care se spune că blochează proliferarea celulelor canceroase. Un studiu de laborator a scos la iveală faptul că amigdalina inhibă genele care conduc la înmulțirea celulelor tumorale.
Sâmburi de caise: atenție la intoxicație!
Amigdalina este totuși o armă cu două tăișuri, pentru că se poate transforma în corp în cianură. Această substanță mai poate fi găsită în sâmburii merelor, cireșelor, prunelor, piersicilor, dar și în plante precum trifoiul, sorgul și semințele de tei.
Specialiștii spun că un consum mai mare de 50-60 de sâmburi de caise devine toxic în organism, acumulându-se o doză letală de cianuri.
Nu trebuie să consumi mai mult de 5-10 sâmburi de caise pe zi, cu pauze între zilele în care mănânci, astfel încât organismul să aibă timp să elimine substanțele cu potențial periculos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 25 aprilie, 2024. Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"