Sâmbăta, zi lucrătoare. Dan Vîlceanu se apără, Olguţa Vasilescu iese la atac: Tu ce vrei? E jenant
Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, l-a criticat din nou pe Dan Vîlceanu, deputatul liberal care a iniţiat un proiect de lege prin care ziua de sâmbătă poate deveni zi lucrătoare, dacă angajatul îşi doreşte.
"Încercând să iasă din corzi după ce a scris un proiect de lege de transformare a zilei de sâmbătă în zi lucrătoare, viitorul ministru al Muncii din partea PNL iese azi şi spune că ştirea e un fake news al PSD. Ce e Bobiță, nu îţi mai recunoşti semnătura? Tu vrei să se renunţe la un drept al angajatului, obţinut prin revoluţie, la două zile de week end pentru a rămâne cu una libera şi cealaltă negociată cu angajatorul. Dacă acum angajatorul te cheamă de acasa sâmbătă sau duminică îţi plăteste dublu şi îţi dă şi o altă zi liberă din săptămână pentru repaos.
Şi atunci tu ce vrei să schimbi? De ce minţi că prin legea ta angajatul poate fi plătit suplimentar dacă lucrează sâmbătă sau duminică? Păi aşa e acum obligatoriu! Doar că tu vrei să negocieze cu patronul pentru asta! E jenant şi că spui că sindicatele te-au felicitat! Care sindicate? Spui că Sanitas. Ai idee cum se normează munca în sănătate? Doctorii au o norma de 7 ore pe zi şi gărzi. Sistemul funcţionează aşa de când s-au inventat spitalele în Romania! Te aşteptau pe tine să le schimbi legea? Chiar aşa... Sanitas, nicio reacţie? Că eu nu cred că vreţi voi aşa ceva...", a scris Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.
Cum s-a apărat Dan Vîlceanu, după apariţia proiectului în spaţiul public
"Circulă o informație, interpretată stupid de niște pesediști, asupra căreia vreau să fac niște precizări:
1. Nu am depus nici un proiect în care SÂMBĂTA devine zi lucrătoare. Proiectul de lege pe care l-am propus nu schimbă cu nimic programul de lucru de 40 de ore, ci se referă strict la orele suplimentare care sunt și rămân opționale.
2. Proiectul pe care l-am depus nu impune obligații nici pentru angajați, nici pentru angajatori, ci doar permite celor două părți să își facă programul așa cum doresc. Astfel, angajatorii își rezolvă problema deficitului de personal în perioade aglomerate, iar angajatul primește mai mulți bani dacă DOREȘTE să lucreze într-o zi de repaus.
3. Repet, orele suplimentare sunt opționale, angajatul alege dacă lucrează sau nu, angajatorul nu-l poate obliga, iar proiectul meu nu schimbă acest lucru. Oferă doar posibilitatea plății în bani și nu cu timp liber în cazul în care orele suplimentare sunt prestate într-o zi de repaus săptămânal.
4. Proiectul este pe circuitul parlamentar și eu sper că toți colegii vor citi cum trebuie și vor înțelege că acesta este și un răspuns la solicitările din piață și vine pe un deficit uriaș al forței de muncă. Recent, Guvernul a suplimentat cu 10.000 de persoane contingentul de lucrători pe piaţa forţei de muncă din România. În plus, angajatorii se plâng că au zeci de mii de locuri de muncă neocupate.
5. Le-am răspuns la întrebări tuturor jurnaliștilor și celorlalți oameni care m-au întrebat și o să explic de fiecare dată. Viziunea mea asupra politicii în domeniul muncii în România este de simplificare și flexibilizare a pieței muncii", a scris deputatul liberal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News