Salata de icre de știucă din Tulcea a devenit un produs protejat şi recunoscut la nivelul Uniunii Europene
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - Rețete de colecție
Facebook - Rețete de colecție
Rețeta de salată de icre de știucă a devenit patrimoniu european, produsul fiind unul protejat şi recunoscut la nivelul Uniunii Europene. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, în cadrul căruia ”Salata cu icre de știucă de Tulcea” a fost înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată, este anunțat pe site-ul ministerului

Produsul „Salată cu icre de știucă de Tulcea” – Indicație Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29 % icre, din care minimum 15 % icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14 % icre de pește deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie.

Aspectul produsului este conferit de consistența cremoasă și omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de știucă, iar produsul finit se diferențiază de alte produse din aceeași categorie prin faptul că pentru obținerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

Simbol al tradiției locale

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.

Elementele menționate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradițiilor pescărești și asigură legătura dintre caracteristicile produsului și condițiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obținerea Indicației Geografice Protejate pentru „Salata cu icre de știucă de Tulcea”.

Sursă de proteine și Omega-3

„Indiferent că sunt icre roșii de somon, icre negre de sturion, icre de știucă sau banalele icre de crap, acest preparat se potrivește perfect cu atmosfera festivă. Și simțurile sunt impresionate, de la consistența cremoasă/onctuoasă a salatei de icre, la senzația crocantă a bobițelor de icre care plesnesc între dinți. Din punct de vedere nutritiv avem multe beneficii: icrele sunt bogate în proteine, minerale (fosfor, seleniu, zinc, magneziu), vitamina D și cantități mari de Omega 3, alături de alți acizi grași mono și poli-nesaturați (28%lipide). În câteva grame de produs avem o concentrație mare de elemente valoroase, pentru că și icrele sunt în final ouă de pește, deci Natura a pus în ele tot ce-i mai bun”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel