Data publicării:

Salată de ceapă cu ghimbir a la Cezar Osiceanu. Secretul constă într-un ingredient banal

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie creată de Michael Burrows, de la Pexels
Fotografie creată de Michael Burrows, de la Pexels

Pilotul Cezar Osiceanu vă propune o rețetă bună în Postul Crăciunului: Salată de ceapă cu ghimbir.

Salata de ceapa cu ghimbir este ideală atât dacă ții post, dar și dacă nu ții, adică o poți mânca nu doar lângă ciorba de fasole, ci și lângă mâncarea de fasole cu ciolan.

„Luăm o bucată de ghimbir, o curățăm și o tăiem felii subțiri pe care le călim ușor. Separat tăiem o ceapă roșie rondele subțiri. Amestecăm, într-un castron, rondelele de ceapă și ghimbir împreună cu puțin ulei de măsline și multă zeamă de lămâie. Verdeața tocată peste, un ardei iute tăiat rondele,  piper și boia roșie. Este gata a fi pusă lângă ciorbă de fasole sau mâncarea de fasole cu ciolan”, a spus pilotul Cezar Osiceanu.

VEZI ȘI: Pericolul din fasolea cu ciolan. Cum îl puteți prepara astfel încât să-l mâncați mai sănătos

Maria Nițescu, celebrul medic nutriționist, a explicat de ce nu este bine să asociem ciolanul cu fasolea. Mai mult decât atât, a venit și cu o variantă sănătoasă pentru oamenii care nu pot renunța la ciolan.

De Ziua Națională, 1 Decembrie, s-a mâncat fasole cu ciolan. Desigur, o astfel de mâncare este aleasă de români și în alte zile, nu doar de sărbătoarea națională. Și pentru că știm că mulți o preferă, Maria Nițescu, celebrul medic nutriționist, a venit cu câteva sfaturi esențiale.

„Ce alegem? Tradițional sau sănătos? Azi, în zi de mare sărbătoare, deși în postul Crăciunului și zi de miercuri („post în post” spuneau bunicii mei), acasă sau în târguri și restaurante, ne întrecem în preparate care mai de care mai „tradiționale”, zic unii! De când o fi fasolea cu ciolan produs tradițional de ziua națională, nu prea știu!Și dacă tot are acest renume, hai să o analizăm puțin din punct de vedere nutrițional.

Fasolea este o veritabilă sursă de proteine, un bun înlocuitor pentru carne în alimentația vegană și vegetariană, dar și în alimentația echilibrată, dieta mediteraneană, dieta de stopare a hipertensiunii arteriale, un bun aliment în prevenirea bolilor cronice netransmisibile prin fibrele alimentare pe care le conține, și nu în ultimul rând un aliment de bază în postul religios.

Practic, asocierea ei cu ciolan afumat nu face altceva decât să o transforme într-o mâncare nesănătoasă.

Ciolanul afumat, o specialitate din carne de porc, nefericit „îmbogățită” cu sare, conservanți (nitrați/nitriți de Na) și alți aditivi alimentari, care prin afumare dobândește și alte substanțe cu potențial cancerigen, nu prea are ce căuta în viața și alimentația noastră.

Lăsând la o parte valoarea energetică a ciolanului (ce variază în funcție de producător de la 160 Kcal până la 340 Kcal per 100g), nu prea avem de ce să îl asociem cu fasolea, un alt aliment bogat în proteine, dar și în carbohidrați greu digerabili.

O asemenea asociere are o mare valoare calorică, un aport proteic și glucidic crescut și un aport de grăsimi deloc de neglijat, fapt ce va face ca digestia să fie una dificilă și să apară simptome digestive deloc plăcute.

O alegere mult mai potrivită pentru ciolan (în caz că nu puteți renunța la el) este varza murată călită (pregătită cu puțin ulei) sau pur și simplu niște murături (atenție la sare)!

În ceea ce privește fasolea, poate fi combinată cu cereale pentru a compensa deficitul aminoacidului esențial metionină (leguminoasele si cerealele sunt alimente complementare, consumate împreună asigură toți aminoacizii esențiali) și de asemenea cu murături, varză murată sau ardei copți, un prânz ideal într-o zi de post. Să nu uităm că nu întotdeauna putem pune semnul egal între traditional și sănătos!”, a explicat medicul nutriționist Maria Nițescu, de Ziua Națională, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel