Salariul minim european. Victor Negrescu: Atât ar trebui să fie în România în 2020
Victor Negrescu face o analiză privind salariul minim, apreciind faptul că România trebuie să susțină introducerea unui salariu minim european.
"Salariul minim european reprezintă soluția pentru a reduce decalajele între cetățenii europeni. Permițând accesul la oportunități egale și promovând standarde minime europene, putem crea Europa socială și transforma Uniunea Europeană într-un simbol al dezvoltării și bunăstării la nivel global. Prin eforturile stângii europene, noua Comisie Europeană s-a angajat în fața Parlamentului European să introducă salariul minim european. Din păcate, dreapta acționează, în continuare, strict în defavoarea acestui deziderat.
În Uniunea Europeană, 22 dintre cele 28 de state membre au un salariu minim la nivel național. Conform statisticilor europene, la începutul anului 2020, cel mai mare salariu minim lunar brut este în valoare de 2.141,99 euro (1.834 euro net / lună), în Luxemburg, iar la polul opus cel mai mic salariu este de 312 euro (242 euro net / lună), în Bulgaria.
În România, în prezent salariul minim brut este de 468 euro (283 euro net / lună), respectiv 524 euro (315 euro net / lună) pentru angajații cu studii superioare. La nivelul statelor Uniunii Europene, țara noastră a înregistrat în ultimul deceniu cea mai amplă creştere a salariului minim la nivel național, creștere accentuată în ultimii doi ani de guvernare social-democrată, în ciuda opoziției partidelor de dreapta (majorarea salariului minim net a fost de 36% între 2016 și 2019)", transmite Victor Negrescu într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
Lupta stângii europene de aproape douăzeci de ani
"Crearea unui salariu minim european reprezintă lupta stângii europene de aproape douăzeci de ani și a reprezentat unul din obiectivele asumate de Partidul Socialiștilor Europeni și Partidul Social Democrat cu ocazia alegerilor europene.
România trebuie să susțină introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei naționale, pentru a permite antreprenorilor locali să își adapteze activitatea, reprezentând 60% din media salarială națională la nivelul fiecărui stat membru. La un salariu mediu de 5.429 lei brut (3.324 lei net) în România, în 2020, 60% ar însemna 3.257 lei brut / aprox. 690 euro (1.994 lei net / aprox. 420 euro).
Acest lucru ar permite:
· reducerea decalajelor între statele membre și în interiorul statelor membre;
· standarde și condiții minime de trai pentru cei care lucrează;
· angajatului plătit cu salariul minim să poată supraviețui din sumele încasate;
· reducerea șomajului voluntar cauzat de nivelul salarial prea mic și, în consecință, degrevarea bugetelor naționale de anumite cheltuieli;
· limitarea exodului social și fenomenului de brain drain;
· colectarea unor sume suplimentare la buget pentru noi investiții și servicii sociale;
· o distribuție mai echitabilă a profiturilor la nivel european.
Pentru a convinge decidenții europeni că este nevoie de standarde comune la nivel european, vă invităm sâmbătă la Forumul Național PES activists România, pentru ca împreună să transmitem semnalul că românii doresc oportunități egale în Uniunea Europeană!", transmite Victor Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News