Salam de biscuiți. A fost şi rămâne DELICIU de zile mari!
Un desert bun, rapid și simplu. În plus, nu e costisitor. Dar, dacă vrei să îl faci special, există câteva secrete!
Cine nu iubeşte salamul de biscuiţi? E simplu de făcut, e dulce, e gustos, e aromat şi ne aduce aminte de copilărie. Sunt, însă, câteva secrete pe care puţini le ştiu. În primul rând, nu se face din pesmet, așa cum spun unele rețete. Se face din cei mai buni și din cei mai fini biscuiți. Biscuiți simpli, fără umplutură. Nu facem rabat nici la capitolul cacao, care poate fi, după gust, dulce sau amară. Iată cum poţi face cel mai bun salam de biscuiţi pe care l-ai mâncat vreodată:
Timp de preparare: 40 min
Gata în: 40 min
INGREDIENTE
500 g biscuiţi simpli
100 g zahăr
100 ml lapte
100 g unt
300 g rahat
300 g nuci
50 g stafide
2-3 linguri rom
3 linguri cacao
1 linguriţă coajă de lămâie sau de portocale
1 linguriţă zahăr pudră sau cacao
MOD DE PREPARARE
Salamul de biscuiţi încă este un preparat pe care îl consumăm cu plăcere în orice perioadă. Gospodinele au păstrat rețeta clasică și o pregătesc ori de câte ori doresc să își surprindă copiii cu o porție de dulce. Mai jos îți spunem cea mai gustoasă rețetă de salam de biscuiţi.
1. Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie absorbantă. Se pun apoi într-un vas mai mic, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat.
2. Nucile se usucă în cuptorul încins, 10-15 minute, apoi se curăţă de coajă şi jumătate se dau prin maşina de tocat, iar cealaltă jumătate se toacă mărunt.
3. Biscuiţii se zdrobesc astfel încât să se obţină bucăţi mici de aproximativ 1 cm, iar rahatul se taie cubuleţe mici.
4. Într-un vas de 2-3 l se face un sirop din zahăr şi lapte, apoi se adaugă untul şi cacaua. Se amestecă bine până se omogenizează şi se lasă să se răcească. Se amestecă cu nuca măcinată, biscuiţii pisaţi, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile tocate. Dacă se obţine o compoziţie prea tare se mai adaugă o lingură de rom, iar dacă este prea moale se mai adaugă 2-3 biscuiţi pisaţi.
5. Totul se pune pe o foaie din celofan pudrată cu zahăr sau cacao şi se formează un sul gros, foarte compact, de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore, apoi se taie felii.
Se pare că produsul ar fi de origine italienească, preparat pentru prima oară în secolul al VIII-lea la vizita Papei într-o regiune a Italiei. Cel mai mare salam de biscuiți de la noi din țară a avut peste 25 de metri. Desertul a fost preparat în 2017, în ultima zi a Festivalului Alba Carolina Food Fest. Pentru mulți dintre români, salamul de biscuiți are gustul copilăriei. Era un desert pe care mamele noastre îl puteau încropi din ingredientele care se găseau, cât de cât, pe piață, în perioada comunistă. Era margarină, nu era unt, biscuiții erau tari ca piatra, romul era dintr-o mică esență de la Alimentara, iar nucile, cine avea, din propria grădina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News