Sală Polivalentă de 16.000 de locuri, construită într-o comună. Vezi unde
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
scaune-teatru1
scaune-teatru1
O sală polivalentă cu 16.000 de locuri va fi construită într-o comună din județul Iași. 

Peste 67.000 de metri pătraţi de teren aflat în proprietatea judeţului Iaşi vor fi predaţi, în baza unui protocol, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii, pentru a se construi o sală polivalentă de 16.000 de locuri în Miroslava, o comună cu 12.000 de locuitori.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, a declarat că terenul care a fost preluat în proprietatea instituţiei de la Primăria comunei Miroslava se află în localitatea Uricani, în apropierea şoselei de centură a Iaşiului. Pe acest teren se va construi construi o sală polivalentă, banii provenind din fonduri ale Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social.

Potrivit sursei citate, documentaţia privind finanţarea acestui obiectiv de investiţii a fost deja înaintată Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).

De ce este necesară o astfel de investiție?

"Era imperios necesară o astfel de investiţie la Iaşi. După realizarea obiectivului, Consiliul Judeţean va avea obligaţia să menţină destinaţia acestuia şi să îl întreţină pe o perioadă de minimum 15 ani. Trebuie să fructificăm fiecare oportunitate de a investi în judeţ, iar o sală cu 16.000 de locuri, cum vrem să construim noi, nu poate fi realizată decât într-o locaţie cu deschidere, care să ofere şi facilităţi de parcare, de construire de terenuri de sport în jur, organizare de alte activităţi care presupun aflux de populaţie. Sala va fi construită în apropierea sensului giratoriu de la Uricani şi şoselei de centură a Iaşului", a spus Maricel Popa.

Cheltuielile pentru racordurile la utilităţi ale sălii polivalente urmează a fi suportate de CJ, motiv pentru care instituţia administrativă va trebui să obţină şi acordul consilierilor judeţeni în şedinţa de plen din 24 iulie. Tot în aceeaşi şedinţă, în mapele consilierilor judeţeni se va afla şi un proiect care vizează construirea unui bazin olimpic şi includerea în bugetul pe anul 2019 a banilor pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal.

Pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru acest obiectiv, Consiliul Judeţean va aloca 133.250 de lei, obiectivul urmând a fi amplasat în zona Manta Roşie, la poalele dealului Cetăţuia, pe un teren de 23.842 de metri pătraţi care se află în domeniul public al judeţului Iaşi şi administrarea CJ.

Ce dotări va avea Sala Polivalentă 

Investiţia, susţine preşedintele CJ Iaşi, se va dezvolta pe o suprafaţă de circa 5.500 metri pătraţi cuprinzând, pe lângă bazinul olimpic, un bazin didactic, tribune pentru o mie de spectatori, vestiare, duşuri, cabinet medical, sală de conferinţe, săli de forţă, saune, săli de antrenament, zone de relaxare, parcări.

"În urma unei analize a Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Iaşi, la nivelul judeţului s-a constatat că nu există spaţii adecvate pentru practicarea înotului de performanţă. Bazinul olimpic va fi multifuncţional, adică va oferi posibilitatea desfăşurării atât a unor activităţi recreative şi utilitar-medicale, cât şi sportive derivate din specificul nataţiei: învăţarea înotului, activităţi de pregătire, activităţi competiţionale, de perfecţionare a instructorilor, studenţilor, antrenorilor. Este important să investim atât în sănătatea populaţiei, fie că vorbim de terenuri sportive sau spitale", susţine preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Ideea construirii unui bazin olimpic a fost lansată în 2007 de liberalii ieşeni, care la acea vreme promiteau că va fi construit într-un spaţiu închis, cu 10 culoare, 50 de metri lungime şi 35 de metri lăţime. Unul dintre culoare ar fi trebuit să fie folosit în scop didactic pentru pregătirea sportivilor de performanţă. Pentru acest bazin ar fi trebuit să se cheltuiască 5 milioane de euro, însă nu a mai fost finalizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel