Data publicării:

Said Baaklini a primit NUP în dosarul UCM Reşiţa

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Said-Baaklini
Said-Baaklini

Alegeri prezidentiale 2024

Surse judiciare au declarat pentru De Ce News că procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărirea penală a  libanezului Said Baaklini, în dosarul legat de returnările de TVA pentru exportul unor motoare de la UCM Reșița. Informația nu a fost confirmată oficial, dar se așteaptă lămuriri de la procurori, mai ales că aceștia au cerut inițial arestarea lui Baaklini. Patru persoane au fost cercetate, în arest,  în acest dosar: Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Adrian Preda Coriolan şi Eugen Bogatu. În declarația dată în fața instanței, Baaklini se considera nevinovat.

" Eu nu am fugit din ţară, declara Baaklini, potrivit Mediafax. Pe 27 noiembrie 2010 am sunat un coleg din Portul Constanţa care mi-a spus că domnul procuror de caz a oprit încărcătura care trebuia să plece în Konacri, Republica Guineea. Atunci am cerut să vorbesc cu domnul procuror, dar acesta, prima oară, a refuzat să vorbească la telefon cu mine. Eu am spus că este foarte important să vorbesc cu domnul procuror şi atunci a acceptat să vorbească cu mine şi mi-a spus că duminică să îi trimit toate documentele legate de transportul mărfii oprite în port. Eu am zis atunci că duminică dimineaţă nu pot trimite, că e timp scurt, iar el a spus ora 16.00", a declarat Baaklini în faţa judecătorilor.

Libanezul a precizat că tot în 27 noiembrie 2010 a vorbit cu o colegă a sa de la firmă căreia i-a spus să pregătească toate actele cerute de anchetatorii anticorupţie legate de acel transport.

Referitor la părăsirea ţării, Baaklini a declarat că tot în 27 noiembrie 2010 a plecat la Sofia cu afaceri, neştiind că este urmărit sau că are vreo interdicţie pe numele lui. El a povestit că la Sofia i s-a făcut rău, motiv pentru care a plecat în Liban pentru analize medicale. Libanezul a precizat că avea bilet de avion pentru întoarecerea în România pentru luni, 29 noiembrie, 2010, la ora 5.00 dimineaţa.

În momentul în care era în avionul care trebuia să îl aducă în ţară, cu puţin timp înainte de decolare, motoarele aeronavei s-au oprit şi au apărut poliţişti care au întrebat de el, iar el, din proprie iniţiativă, s-a recomandat acestora. "Am fost scos din avion şi oprit pe aeroport, pentru originea mea libaneză, ca şi cum aş fi fost un terorist", a conchis Baaklini despre fuga sa.

Referitor la restituirea de TVA, de 60 de milioane de euro, libanezul a precizat că şi în acest caz s-a creat "o eroare", în sensul că nu el personal a întocmit cererea de restituire, ci una dintre contabilele sale, care a plecat ulterior în concediu medical.

După ce a aflat despre eroare creată, în 25 noiembrie 2010 a chemat-o pe contabilă înapoi la serviciu pentru repararea erorii, fapt ce s-a şi petrecut prin remiterea unei adrese către ANAF prin care îşi retrăgea cererea de restituire de TVA şi oferea o eplicaţie a situaţiei apărute, a mai susţinut Baaklini în faţa judecătorilor. Libanezul a spus că cele două documente remise ANAF în 25 noiembrie 2010 au fost înregistrate de instituţie o zi mai târziu.

Întrebat despre discuţiile cu directorii UCM şi ANCEX, libanezul a recunoscut că a vorbit cu aceştia pentru a se lămuri dacă motoarele pe care vroia să le exporte au dublă utilizare.

"Domnii de la ANCEX mi-au spus ca UCM să trimită fax la ei în care să zică felul şi puterea motoarelor şi destinaţia finală, pentru că Guineea e în embargou. Au avut loc mai multe discuţii între mine şi ANCEX şi UCM....totul s-a blocat când preşedintele ANCEX a plecat", a explicat Baaklini instanţei.

Said Baaklini este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare. El a fost arestat preventiv fiind prins în baza unui mandat european de arestare şi adus în ţară din Bulgaria.

Said Baaklini, asociat unic şi administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, este acuzat de evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, potrivit DNA.

În aceeaşi cauză sunt arestaţi Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi Adrian Preda Coriolan, director executiv al aceleiaşi societăţi, pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual.

Ultimul arestat în cauză este fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Administraţiei Porturilor Maritime (APM) Constanţa, Eugen Bogatu.

În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului şi pe senatorul PDL Mircea Banias.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel