Să nu mănânci niciodată cartofi încolţiţi! Sunt OTRĂVITORI
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Tulpinile și frunzele cartofului conțin solanine, care sunt extrem de toxice. Foto: Pixabay
Tulpinile și frunzele cartofului conțin solanine, care sunt extrem de toxice. Foto: Pixabay
Cazul şocant din trecut al celor 78 de elevi din Marea Britanie care au privit moartea în ochi după ce au mâncat cartofi verzi a şocat o întreagă lume. De atunci, se recomandă evitarea pe cât de mult posibil a consumului de cartofi încolţiţi. Conţin toxine care ne pot îmbolnăvi grav.

În analele literaturii medicale există o relatare nefericită, care datează din 1979, despre un caz de toxiinfecție alimentară în masă când 78 de elevi din Marea Britanie s-au îmbolnăvit… de la cartofi verzi. După cum relatează IFL Science, evenimentele au avut loc la o școală din sudul Londrei, după o vacanță. Zeci de copii s-au îmbolnăvit brusc, prezentând simptome care variau de la vărsături, diaree, febră și, în cele mai grave cazuri, „episoade de spasme convulsive”. „Acești copii au prezentat, de asemenea, semne de colaps circulator periferic, chiar și atunci când deshidratarea era ușoară”, au scris medicii într-un raport Cazul BMJ publicat în același an.

Specialiștii au menționat inclusiv că au descoperit sânge în scaunul și în voma copiilor, unii dintre ei manifestând simptomele vreme de șase zile la rând. Cauza bolii a fost identificată rapid: cu aproximativ 14 ore înainte, toți mâncaseră cartofi fierți. „Cartofii sunt un aliment atât de comun în dieta occidentală, încât majoritatea oamenilor sunt surprinși să afle că sunt produsul unei plante otrăvitoare. De fapt, tulpinile și frunzele cartofului conțin o serie de glicozide alcaloide, numite solanine, care sunt extrem de toxice”, au scris medicii.

Principalul pericol, însă, provine din consumul de cartofi după ce aceștia se înverzesc, ceea ce s-a întâmplat în cazul din 1979, pentru că firma de catering folosise o pungă de cartofi rămasă din sezonul trecut. Potivit incredibilia.ro, toți copiii și-au revenit după tratamentul din spital, deși unii dintre ei au trecut prin momente destul de grele și chiar au suferit halucinații în timpul spitalizării. „Înverzirea și germinarea apar atunci când tuberculii de cartof sunt expuși la lumină sau depozitați în condiții nefavorabile, iar aceste procese sunt asociate cu producția de alcaloizi. Inițial, acest lucru se întâmplă în locurile de activitate metabolică crescută, cum ar fi noii vlăstari; dar, în cele din urmă, solaninele pot fi detectate în pulpa tuberculului”, au spus medicii în lucrarea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel