Data actualizării:
Data publicării:

S-au jucat la ATM-uri! Au crezut că au dat lovitura, dar, pentru 9000 de lei, sunt acum luați pe sus de jandarmi

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Mai multe percheziţii au loc în trei judeţe la hoţii din ATM-uri. Prejudiciul este de circa 9.000 de lei. 

Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Prahova efectuează, vineri dimineaţă, patru percheziţii domiciliare în trei judeţe într-un dosar de furt calificat din ATM-uri, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ).

Conform sursei citate, descinderile au loc în judeţele Braşov, Dolj şi Suceava, iar prejudiciul cauzat este de aproximativ 9.000 de lei. În urma acestora, patru persoane vor fi aduse la audieri. Activităţile beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Braşov, Dolj şi Suceava. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, scrie Agerpres.

Ce se întâmplă dacă apeşi tasta 5 la bancomat

În ultimii ani, au apărut o serie de metode menite să falsifice bancomatele. Pentru a nu ajunge victima infractorilor, utilizatorii de ATM trebuie să fie atenți la tasta 5 a acestuia. Dacă aceasta este originală şi nu a fost înlocuită sau nu face parte dintr-o faţadă improvizată, atunci prezintă o ușoară denivelare: Însă dacă tasta 5 este perfect netedă, atunci este falsă. Acesta este, practic detaliul care te face să deosebești un dispozitiv electronic adevărat de unul fals. În plus, înainte de a extrage numerar, cetățenii trebuie să tragă ușor de tastatura ATM-ului. Dacă aceasta se va desprinde, atunci bancomatul este unul fals.

Recomandările poliţiştilor pentru a nu fi înşelat:

– Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar! Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).

– Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales, nu spuneţi nimănui PIN-ul!

– Nu acceptaţi ca cineva să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul! Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.

– Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.

– Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.

– Un alt indiciu care poate spune dacă tastatura este falsă sau nu este este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.

Percheziții domiciliare în București și mai multe județe, într-un dosar privind obținerea ilegală de fonduri publice

La sfarșitul lunii trecute, alte percheziții domiciliare au avut loc în București și în mai multe județe, într-un dosar privind obținerea ilegală de fonduri publice.

În cadrul acestei acțiuni, vor fi puse în executare 42 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov, Galați, Maramureș, Suceava, Neamț, Vaslui și Iași. 
La data de 28 iunie 2022, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 38 de suspecți, persoane fizice și juridice.

În cauză se efectuează cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri și spălare a banilor.

În urma cercetărilor, a rezultat faptul că, în perioada anilor 2019-2020, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat care, în realizarea aceleiași rezoluții, prin intermediul mai multor societăți comerciale, ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile garantate de bugetul de stat, în cuantum total de 1.571.687 de lei, printr-un program de finanțare.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. La acțiune participă polițiști ai inspectoratelor de poliție județene Iași, Galați, Maramureș, Suceava, Neamț și Vaslui. De asemenea, activitățile beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei "Vlad Țepeș".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel