Data publicării:
S-au deschis secțiile de votare în Germania și Franța
Secţiile de votare s-au deschis duminică la orele 06:00 GMT (08:00 locale) în Franţa şi Germania pentru alegerile europene, informează AFP.
În total, alegători din 21 de ţări din totalul celor 28 de ţări-membre ale UE votează duminică, ultima zi a scrutinului care a început joi cu Marea Britanie şi Olanda.
Țări care și-au deschis primele secțiile de vot
Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, România şi Ungaria au fost primele care şi-au deschis secţiile de vot duminică, la orele 04:00 GMT, urmate de Italia la orele 05:00 GMT.
Alegerile europarlamentare au avut deja loc în şapte ţări, printre care Marea Britanie, care s-a resemnat să le organizeze după o nouă amânare a Brexitului, cu o dată-limită fixată deja la 31 octombrie.
VEZI ȘI Rareş Bogdan a votat. Numărul 1 PNL, mesajul momentului
Circa 427 de milioane de europeni au vârsta pentru a putea participa la scrutin, care vizează alegerea pentru cinci ani a 751 de membri ai Parlamentului European, o adunare legislativă care nu a încetat să-şi sporească puterile, în pofida faptului că alegerile pentru componenţa ei sunt marcate în mod general de o participare slabă (42,6% în 2014).
Rezultatele pe care le vor înregistra Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen în Franţa şi partidul Liga al lui Matteo Salvini în Italia, inamici declaraţi ai proiectelor europene ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, se numără printre rezultatele cele mai aşteptate duminică.
Având vânt în pupa în sondaje, cei doi aliaţi de extremă dreapta speră să formeze o mare alianţă a partidelor naţionaliste, eurosceptice şi populiste. Aceste forţe au avansat deja în 2014, însă ele rămân în umbra mai multor grupuri în Parlamentul European.
Chiar dacă sondajele prevăd un puternic avans pentru respectivele formaţiuni, acest ansamblu heteroclit nu este totuşi în măsură să formeze o majoritate în Parlamentul European, unde analiştii estimează că ele îşi vor adjudeca puţin mai mult de o treime dintre locuri.
26 mai, alegeri europarlamentare şi referendum în România
Duminică, 26 mai, are loc scrutinul prin care românii îşi vor alege reprezentanţii din Parlamentul European pentru următoarea legislatură. Totodată, românii sunt chemaţi de către preşedintele Klaus Iohannis să îşi exprime voinţa aspra celor după întrebări lansate de către acesta la referendum. Cele două întrebări sunt:
1. "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?"
2. "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?"
Cine şi pentru ce votează la europarlamentare?
Peste 400 de milioane de persoane din cele 28 de state membre vor putea vota în perioada 23-26 mai, inclusiv aproape 50 de milioane de cetăţeni britanici a căror ţară urma să părăsească blocul comunitar în martie acest an. Voturile lor pentru 73 de eurodeputaţi, care în câteva săptămâni ar putea să fie nevoiţi să renunţe la mandate, a dat peste cap anumite calcule după ce în luna aprilie a fost convenită o amânare a Brexitului.
Prin reprezentare proporţională, cetăţenii UE vor alege 751 de membri ai Parlamentului European, care îşi va împărţi activitatea între Bruxelles şi Strasbourg. De la Luxemburg, Malta şi Cipru, cu câte şase mandate de europarlamentar fiecare, la Germania, cu 96 de mandate, timp de cinci ani membrii Parlamentului European vor adopta legislaţia propusă de Comisia Europeană, care face obiectul aprobării de guvernele statelor membre, reprezentate în Consiliul UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News