S-a întâmplat pe 8 decembrie. Golda Meir, ”Doamna de Fier” a Israelului, moare la vârsta de 80 de ani
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Captura video YouTube @Unpacked
FOTO: Captura video YouTube @Unpacked
Care au fost evenimentele majore ce au marcat istoria ultimului secol.

Iată care au fost cele mai importante evenimente care au avut loc, de-a lungul ultimului secol, în data de 8 decembrie.

1907 - Oscar al II-lea, rege al Suediei (1872-1907) și al Norvegiei (1872-1905), a murit și a fost succedat de fiul său Gustav al V-lea.

1940 - Bombardierele germane au organizat un raid intens pe timp de noapte asupra Londrei, provocând primele pagube serioase de război la Camera Comunelor și la Turnul Londrei.

1943 - S-a născut Jim Morrison, cântăreț și compozitor american, carismaticul lider al grupului de rock psihedelic The Doors. Artistul a murit în 3 iulie 1971, la Paris. Mormântul său din Cimitirul Père-Lachaise a devenit o Mecca pentru fanii muzicii și una dintre cele mai improbabile atracții turistice ale Parisului.

1974 - Grecii, în cadrul unui referendum, au votat cu o largă majoritate împotriva restaurării monarhiei.

1978 - A murit Golda Meir, prima femeie prim-ministru al Israelului (1969-1974), fiind supra-numită ”Doamna de Fier” a Israelului. Golda Meir s-a născut la Kiev, în 1 aprilie 1898, iar copilăria și-a petrecut-o în SUA, unde familia s-a amigrat în 1906. O sionistă convinsă, în 1921, Golda Meir și soțul său s-au mutat în Palestina, unde au trăit într-un kibbutz.

1980 - John Lennon, fost membru al trupei "The Beatles", a fost împușcat mortal la New York de Mark David Chapman.

1987 - Președintele american Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov au semnat un tratat de eliminare a tuturor rachetelor nucleare cu rază de acțiune intermediară și cu rază scurtă de acțiune.

1995 - China a pus pe tron un nou Panchen Lama, în vârstă de șase ani, făcând presiuni asupra tibetanilor pentru a accepta alegerea sa controversată pentru cel de-al doilea călugăr al budismului tibetan, în detrimentul celui numit de către regele-zeu în exil, Dalai Lama.

2003 - Pianistul cubanez Ruben Gonzalez, care și-a câștigat faima cântând pentru Buena Vista Social Club, a murit la 84 de ani.

2004 - În Peru a fost lansată Comunitatea Sud-Americană a Națiunilor, un pact de integrare regională, dar numai jumătate din cei 12 președinți ai viitorului bloc au semnat.

2008 - A murit Kerryn McCann, dublă medaliată cu aur la maraton la Jocurile Commonwealth și considerată una dintre cele mai bune alergătoare de cursă lungă din Australia.

2013 - Sute de vehicule, inclusiv ambulanțe și mașini de poliție, au fost incendiate în timpul revoltelor din cartierul Little India din Singapore, relatează Reuters.

Citește și: S-a întâmplat în 7 decembrie. Atacul de la Pearl Harbour și intrarea SUA în al Doilea Război Mondial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel