S-a întâmplat în 20 decembrie. Premierul Spaniei, Luis Carrero Blanco, asasinat de gruparea bască ETA
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: captura video @elimparcial.es
FOTO: captura video @elimparcial.es
Care au fost cele mai importante evenimente ce au avut loc în lume în ultimul secol.

Iată câteva dintre cele mai importante evenimente care au avut loc pe 20 decembrie, potrivit Reuters.

1922 - Polonia îl numește pe politicianul, savantul și activistul Stanislaw Wojoichewski ca nou președinte.

1968 - A murit romancierul american John Steinbeck; a devenit celebru în anii 1930 cu romane puternice despre muncitorii agricoli, în special "Strugurii mâniei".

1973 - În Spania, primul ministru și mâna dreaptă a generalului Franco, amiralul Luis Carrero Blanco, a fost asasinat de o bombă amplasată de membrii ai grupării teroriste basce ETA. Bărbatul de 70 de ani, garda sa de corp și un șofer au murit pe loc, iar alte patru persoane au fost rănite după ce o bombă telecomandată a fost detonată în timp ce trecea. O explozie puternică a aruncat mașina în aer și a aruncat-o peste acoperișul bisericii San Francisco de Borga, unde Blanco tocmai participase la slujbă.

1989 - Statele Unite au invadat Panama și au instalat un nou guvern, dar inițial au eșuat în obiectivul lor principal de a-l captura pe liderul țării, generalul Manuel Antonio Noriega.

1993 - Dezvoltatorul imobiliar Donald Trump se căsătorește cu Marla Maples la Hotelul Plaza din New York, aceasta fiind a doua soție a magnatului. Cei doi au divorțat în 1999.  În 2005, Donald Trump a ”bifat” al treilea mariaj, cel cu Melanie, care a ajuns Prima Doamnă în 2017. Trump a fost cel de-al 45-lea președinte al SUA și și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat.

1996 - Constructorul auto japonez Honda anunță că a dezvoltat primul robot cu formă umană care se poate deplasa independent și poate îndeplini sarcini de bază.

1998 - China l-a eliberat pe proeminentul activist sindical Liu Nianchun și l-a trimis pe acesta și familia sa în exil în Statele Unite.

1999 - Forțele internaționale de menținere a păcii l-au arestat pe generalul Stanislav Galic, comandantul unității sârbilor bosniaci care a asediat Sarajevo în timpul războiului din Bosnia din 1992-1995.

2001 - Ministrul argentinian al economiei, Domingo Cavallo, a demisionat după ce 27 de persoane au murit în cele mai grave tulburări civile din ultimul deceniu, declanșate de măsurile de austeritate pe care le introdusese.

2002 - Un tribunal din Paris l-a găsit pe miliardarul american George Soros vinovat de folosirea de informații privilegiate pentru a face bani cu acțiunile băncii Societe General.

2004 - Hoții fură o sumă estimată la 30 de milioane de lire sterline (58 de milioane de dolari) de la Northern Bank din Belfast, Irlanda de Nord.

Citește și: S-a întâmplat în 19 decembrie. Macao a încetat să mai fie un teritoriu portughez la miezul nopții. A revenit sub stăpânire chineză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel