Acord pentru funcțiile de conducere ale UE: Ursula von der Leyen, António Costa și Kaja Kallas - Surse
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol cine ar fi cei care au ajuns la un acord pentru funcțiile de conducere ale UE.

Cei șase lideri europeni care negociază posturile de conducere ale blocului comunitar au convenit ca Ursula von der Leyen din Germania, António Costa din Portugalia și Kaja Kallas din Estonia să obțină cele mai înalte funcții în cadrul Comisiei Europene, al Consiliului European și al serviciului de politică externă, potrivit a cinci oficiali UE citați de POLITICO.

Cei șase negociatori sunt prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și prim-ministrul polonez Donald Tusk pentru Partidul Popular European, prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez și cancelarul german Olaf Scholz pentru socialiști și președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul olandez Mark Rutte pentru liberali.

Următorul pas va fi o reuniune a liderilor UE care va avea loc joi la Bruxelles, în cadrul căreia cele trei nume vor fi prezentate șefilor de stat și de guvern, pentru aprobare.

Poziția Italiei

Unul dintre oficiali, toți vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta despre negocieri, a declarat că premierului italian Giorgia Meloni nu îi va plăcea faptul că nu a fost implicată în negocieri. Cu toate acestea, este probabil ca Italia să obțină un portofoliu foarte important în viitoarea Comisie Europeană.

Același oficial a declarat: ”Acum că sunt de acord, acest lucru ar trebui să treacă ușor prin Consiliul European”.

Cu toate acestea, premierul ungar Viktor Orbán a scris pe rețelele de socializare, după ce vestea a apărut marți, că acordul pe care PPE ”l-a încheiat cu cei de stânga și liberalii este împotriva a tot ceea ce a stat la baza UE. În loc de incluziune, acesta sădește semințele divizării. Înalții funcționari ai UE ar trebui să reprezinte fiecare stat membru, nu doar pe cei de stânga și liberalii!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel