S-a aflat „Stratul D” al Pământului. De ce nu este uniform și neted ca toate celelalte
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată și explicația științifică pentru denivelările din Mantaua D a Pământului!

Adânc sub scoarța terestră, la aproximativ 3.000 de kilometri sub suprafață, se află o regiune de-a dreptul misterioasă denumită „stratul D”. Situată între nucleul exterior topit al planetei și mantaua solidă, această zonă se caracterizează printr-o variabilitate extremă. Departe de a fi uniformă, „stratul D” este puternic fragmentat, cu denivelări în relief, asemănător continentelor care apar deasupra oceanelor. Oamenii de știință sunt deosebit de interesați de aceste neregularități, considerând „stratul D” un teritoriu complex și fragmentat care merită studiat în profunzime.

Ce s-a aflat despre acest "layer" atipic

Un studiu recent condus de Dr. Qingyang Hu și Dr. Jie Deng dezvăluie o ipoteză interesantă legată de originile „stratului D”. Cercetătorii sugerează că această zonă ar fi apărut încă din primele zile ale Pământului. Se vehiculează chiar și un scenariu în care o coliziune masivă cu un obiect de mărimea lui Marte a declanșat un ocean global de magmă.

Speculațiile indică faptul că rămășițele acestui impact colosal ar putea fi încorporate în „stratul D”, oferind indicii valoroase despre formarea Pământului. Dr. Jie Deng subliniază prezența unei cantități masive de apă în acest ocean de magmă primordială, deși sursa exactă a apei rămâne încă subiect de dezbatere între oamenii de știință.

Se crede că, pe măsură ce oceanul de magmă s-a răcit, apa s-ar fi concentrat pe fundul acestuia, rezultând astfel oceanele de suprafață de astăzi. Dr. Qingyang Hu mai sugerează că acest mediu ar fi putut favoriza formarea unei baze bogate în fier, de unde și stratificarea neuniformă în apropierea nucleului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel