Rutte, sprijinit "pe deplin" la șefia NATO, iar "prietenul nostru" Klaus Iohannis, apreciat. Chirieac: Se joacă în continuare. La finalul acestei luni, zarurile sunt aruncate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre declarația ambasadoarei SUA la NATO, în contextul competiției pentru șefia NATO.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarația făcută de ambasadoarea SUA la NATO care îl susține ”pe deplin” pe Rutte, deși îl apreciază pe ”prietenul nostru” Klaus Iohannis, în contextul în care președintele României vizează funcția de secretar general al NATO, fiind în competiție cu premierul olandez Mark Rutte.

”A fost declarația Ambasadorului SUA la NATO, care a spus că îl respectă foarte mult și că este un prieten Iohannis, dar ei îl sprijină în continuare pe Mark Rutte, premierul olandez. 

Hai să o luăm ca pe o etapă, așa, în parcursul către funcția de secretar general al NATO. Nici Klaus Iohannis nu sunt convins că s-a aruncat cu capul înainte. Anterior, fostul ambasador american, Adrian Zuckerman, a anunțat că președintele Klaus Iohannis ar trebui să fie viitorul secretar general al NATO. Sunt convins că declarația nu a fost întâmplătoare.

Sunt lucrurile acestea pe care le-ați enumerat - flancul estic ar dori un secretar general de aici, din fostul bloc comunist, Turcia a avut o declarație vis a vis de Mark Rutte, Turcia este foarte importantă, a doua armată din NATO și poziția geo-strategică, una copleșitoare acum. A spus că va ține seama de un secretar general care va lua în seamă și membrii NATO care nu sunt membri ai Uniunii Europene, Turcia nu este membră UE, dar este un membru important al NATO.
Eu zic că se joacă în continuare lucrul acesta”, a declarat Bogdan Chirieac, la România TV.

Socialii europeni, la București

”Vedeți că, la sfârșitul săptămânii, Marcel Ciolacu a reușit un lucru foarte important - aduce foarte mulți lideri din PES, din Partidul Social European, la București, inclusiv Olaf Scholz. Probabil că și el va avea o întrevedere cu Klaus Iohannis.

Ce anume ar putea să schimbe? Păi, o parte cred că Germania ar avea un cuvânt greu de spus. Iohannis îl numește pe Emmanuel Macron (n.r. președintele Franței) prietenul său, flancul estic, Polonia ar putea avea un cuvânt de spus, Turcia ar putea să aibă un cuvânt de spus. Eu așa zic, că se joacă. Normal, la finalul acestei luni, zarurile sunt aruncate”, a mai spus Bogdan Chirieac.

Citește și: Estonia anunță că îl susține pe Mark Rutte la șefia NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel