Rutina de seară: de 5 minute pentru a combate anxietatea
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
În ciuda oboselii din cauza zilei intense care este pe cale să se încheie, de îndată ce capul se sprijină pe pernă , mintea începe să fugă. Apar întrebări care complică adesea somnul. La acestea se adaugă stări de agitație pentru preocupări care punctează viața oricui. Acest lucru contribuie la tulburări de somn.

Pentru a inversa, este util să rezervați cinci minute înainte de a adormi recitând mantre pozitive. Afirmațiile pozitive schimbă conexiunile neuronale din creier pentru a crea o viziune de sine mai pozitivă și pentru a dezvolta reziliența.

Când treci de la starea de veghe la starea de somn, undele creierului tău trec într-o stare alfa. În acest timp, cineva este capabil să acceseze subconștientul. Acest lucru vă va permite să țineți sub control stările de anxietate și agitație seara și noaptea. 

 

Simptome de anxietate de seară și noapte

Starea de spirit a fiecăruia este strâns legată de diferitele faze ale zilei, care pentru psihic reprezintă zone diferite. Există o formă de anxietate de seară, care se manifestă abia târziu în timpul zilei, de obicei chiar înainte de a adormi.

Chiar și în timpul zilei este prezentă, doar că nu se manifestă și rămâne latentă, permițând oamenilor care suferă de ea să petreacă ziua în seninătate. Spre după-amiaza târziu, mai ales în anotimpurile de iarnă, apare o ușoară neliniște, care tinde să se înrăutățească după cină, devenind din ce în ce mai enervantă până când este timpul să dormi.

Cauzele pot fi foarte diferite, în funcție de subiecți, precum dificultăți întâmpinate în viața de zi cu zi, probleme de familie, suferință emoțională, relații nesatisfăcătoare, tulburări fizice, exces de stres, dar simptomele sunt frecvente: dureri în piept, agitație, palpitații, dispnee, transpirație, neliniște, tremurături și tensiune musculară, incapacitatea de a se relaxa și de a adormi.

Cine este cel mai afectat de anxietatea de seară

  • Femeile după vârsta de 35-40.
  • Tineri cu vârsta între 20 și 30 de ani cu activitate fizică redusă și relații sociale precare.
  • Femeile aflate la menopauză.
  • Seniori care locuiesc singuri.

5 minute pentru a calma anxietatea de seară: rutina mantrei

Există mai multe moduri de a practica afirmațiile pozitive. Cinci minute de rutină de seară sunt suficiente. După zile deosebit de dureroase, acest exercițiu poate ajuta la controlul și contracararea stărilor anxioase care apar în timpul orelor de seară. 

 

Rutina mantrei

Pregătiți-vă pentru somn după un duș și lăsați luminile aprinse. Scrieți una până la patru afirmații într-un jurnal. "Sunt puternic", „Sunt destul de bun la...”, ”Merit lucruri bune”.

Acest lucru este complet individual și cele mai bune opțiuni sunt cele care rezonează cu ființa ta. Există, de asemenea, aplicații de meditație ghidată sau de afirmare care pot ajuta. Stinge luminile și întinde-te într-o poziție confortabilă în care de obicei adormi. Închideți ochii și repetați afirmația sau afirmațiile, ca o mantră, până adormi.

Afirmarea recunoștinței

Un simplu exercițiu înainte de culcare poate transforma rapid starea de spirit a oamenilor de la anxietate la apreciere și poate ajuta cu adevărat la crearea unui sentiment de calm și relaxare. Practicarea afirmației recunoștinței este o modalitate de a alunga gândurile și anxietățile și de a combate eficient tulburările de somn, potrivit My Personal Trainer.

Gândește-te la cinci lucruri pentru care te simți recunoscător. Ele pot fi banale (o ceașcă de cafea grozavă dimineața), mai importante (un al doilea interviu de angajare într-o companie nouă) sau personale (o dragoste, o prietenie, o întâlnire plăcută).

Afirmați - sau repetați - acele cinci lucruri pe care tocmai le-ați gândit. Repetați procesul în doi pași până când aceste gânduri insuflă un sentiment de bine și liniște sau până când mergeți la culcare.

Remedii practice pentru anxietatea de seară

Pentru a întrerupe acest ritm anxios care se naște la apus, până noaptea, poate fi util să schimbi ceva în viața de zi cu zi. Cu unele precauții, este posibil să contracarăm manifestarea de neliniște și anxietate seara. 

O dată sau de două ori pe săptămână, găsește o activitate de făcut în afara casei, cum ar fi o plimbare, o alergare ușoară sau o conversație cu un prieten. O mică pauză de la cei patru pereți ai casei vă va permite să vă ”deconectați”.

Citiți sau urmăriți un film după cină, pentru a profita de orele de seară și a nu suferi de stări melancolice. Nu lucrați după cină și încetiniți cu angajamente după-amiaza târziu pentru a nu ridica nivelul de alertă de stres.

Bea infuzii sau ceaiuri din plante care contribuie la relaxare, precum cele pe baza de melisa, floarea pasiunii, valeriană, verbina, mușetel. Ajută-te cu aromaterapie. Difuzarea în aer a esențelor liniștitoare și relaxante poate ajuta. Printre cele mai potrivite: lavanda. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel