Data publicării:

Rușii văd pentru prima dată consecințele invadării Ucrainei. Kremlinul închide şcolile din Belgorod după atacurile Kievului

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rusia a anunțat joi prelungirea vacanței școlare în școlile din Belgorod, orașul rus vizat sâmbătă de un atac sângeros fără precedent, în timp ce atacurile rusești au ucis mai mulți civili în Kiev, conform AFP.

Kremlinului, deși a încercat să ascundă realitatea războiului timp de aproape doi ani, atacul de la Belgorod din 30 decembrie i-a demonstrat că teritoriul rus și civili ruși pot fi implicați în acest conflict.

Acesta este cel mai sângeros bilanț înregistrat de Rusia din 24 februarie 2022, când a invadat Ucraina: 25 de morți și 100 de răniți în acest oraș cu 335.000 de locuitori, situat la 50 de kilometri de frontiera cu Ucraina.

Atacul asupra orașului a avut loc la scurt timp după un bombardament masiv al orașelor ucrainene, soldat cu 55 de morți, la mai puțin de 32 de kilometri de Kiev, cel mai sângeros bilanț al capitalei ucrainene de la începutul războiului.

În urma noilor atacuri de miercuri, autoritățile regionale din Belgorod au fost nevoite să prelungească vacanța școlară în școlile municipale și în localitățile din jur.

"Raportez deciziile luate (în urma unei reuniuni a oficialilor): prelungirea vacanței școlare de la 9 la 19 ianuarie", a anunțat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram.

În colegiile tehnice și universitățile din zonele afectate, se recomandă organizarea de sesiuni online. "În cazul în care este necesar, prelungiți vacanța", a îndemnat el.

Gladkov nu a precisat motivul acestei decizii de urgență, însă regiunea sa pare să fie ținta represaliilor ucrainene în urma bombardamentelor rusești.

În afară de atacul sângeros din 30 decembrie, Belgorodul a fost vizat marți în urma atacurilor rusești la Kiev și Harkov, soldate cu șase morți, prin patru valuri succesive de rachete ucrainene, care s-au soldat cu un mort și 11 răniți.

Kievul nu a făcut nicio declarație oficială despre aceste bombardamente ale teritoriului rus, însă acestea par să facă parte dintr-o nouă tactică de a răspunde atacurilor asupra orașelor ucrainene cu atacuri asupra unor orașe rusești.

Această escaladare intervine în contextul în care frontul a stagnat de peste un an, deși Rusia are în prezent inițiativa pe câmpul de luptă, în urma eșecului contraofensivei ucrainene din vara anului 2023.

Armata rusă și-a intensificat tirurile de rachetă și lansările de drone explozive pentru a testa și a satura apărarea antiaeriană ucraineană, conform experților intervievați de AFP, cu scopul de a epuiza stocurile de muniție ale acesteia provenind din Occident.

Această tactică a alarmat Statul Major ucrainean, iar un oficial de rang înalt a dezvăluit AFP-ului că apărarea antiaeriană mobilă nu mai are suficientă muniție pentru a face față "câtorva" noi atacuri rusești de amploare.

În acest context, președintele Zelenski și garda sa apropiată au cerut aliaților din Occident "mai multă" muniție și alte sisteme moderne capabile să contracareze armata rusă.

O reuniune a Comitetului NATO-Ucraina va avea loc la 17 ianuarie la Bruxelles, la cererea Kievului.

Joi, trei civili au fost uciși într-un bombardament rusesc în regiunile ucrainene Kirovograd (centru), Herson (sud) și Donețk (est). O persoană a fost ucisă la Donețk miercuri.

În ciuda intensificării ostilităților în ultimele zile, cel mai important schimb de prizonieri între Kiev și Moscova a avut loc miercuri, primul din august 2023.

Peste 230 de militari din fiecare parte au fost eliberați, iar joi, o femeie medic militar ucraineană, eliberată miercuri, și-a dat acceptul în fața logodnicului său, care a cerut-o în căsătorie.

Amândoi au luptat la Mariupol, în timpul asediului teribil al acestui oraș din sud-estul Ucrainei în primăvara lui 2022.

Ei "... au îndurat calvarul captivității și o lungă despărțire, însă inimile lor n-au încetat niciodată să bată la unison", a salutat Serghii Volînski, cunoscut sub numele de "Volîna", un celebru comandant ucrainean, despre Galîna Fedîșin și Mîkola Grîțeniak.

Pe plan economic, Ucraina se confruntă cu un nou blocaj al principalelor patru puncte de trecere a frontierei spre Polonia, o țară aliată Kievului, din cauza cererilor repetate ale agricultorilor polonezi pentru sfârșitul scutirii de la permisele de muncă în Uniunea Europeană (UE) de care beneficiază agricultorii ucraineni de mai multe luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel