Rușii se bucură că la noi a venit frigul. Presa de la Moscova: Europa încearcă să economisească gazul, pe măsură ce vremea revine la normele multianuale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rușii se bucură că la noi a venit frigul. Presa de la Moscova: Europa încearcă să economisească gazul, pe măsură ce vremea revine la normele multianuale / Foto: Pexels
Rușii se bucură că la noi a venit frigul. Presa de la Moscova: Europa încearcă să economisească gazul, pe măsură ce vremea revine la normele multianuale / Foto: Pexels
Presa rusă scrie că Europa încearcă să economisească gazul, pe măsură ce vremea revine la normele multianuale.

Dacă acum câteva săptămâni presa rusă scria despre faptul că meteorologii prevăd un noiembrie cald în Europa, care, pe fondul crizei energetice din regiune, va reduce consumul de energie, acum jurnaliștii de la Moscova au ținut să îi informeze pe ruși că la noi vremea s-a răcit. Interesul crescut pentru prognoza meteo din Europa vine în contextul în care speranțele lui Vladimir Putin erau ca europenii să aibă parte de o toamnă friguroasă, pentru a-și putea continua șantajul cu gazul.

Astfel, Interfax scrie că: "temperatura medie a aerului în Europa în noiembrie este mai aproape de norma pe termen lung. Cu toate acestea, regiunea se luptă să conserve gazul prin stocarea subterană, pe fondul incertitudinii aprovizionării în timpul lunilor de iarnă".

Piața europeana


Sursa citată menționează că după un octombrie foarte cald, în noiembrie vremea în Europa este la nivelul normei climatice. În mod preliminar, temperatura medie pe lună este cu doar un grad mai mare decât în ​​noiembrie anul trecut (în ciuda faptului că în octombrie a fost cu trei grade mai cald). Cu toate acestea, în condiții similare de temperatură, se observă un consum semnificativ mai mic de gaz din instalațiile de depozitare.

Un contract pentru ziua de luni la hub-ul TTF din Olanda sa încheiat la 1.173 USD per 1.000 de metri cubi.

Generarea de energie electrică din turbinele eoliene din Europa a furnizat săptămâna trecută o medie de 19% din mixul energetic european, potrivit asociației WindEurope. În același timp, în weekend (când se reduce consumul de energie), ponderea generației eoliene a scăzut la 15-16%. Prognoza meteo pentru luni promite vreme destul de slabă pentru regiune, mai scrie Interfax.

Gazoductul Nord Stream a fost complet oprit din cauza unor probleme de sancțiuni legate de întreținerea echipamentelor. În septembrie, două conducte ale primului Nord Stream și una a Nord Stream 2 au fost aruncate în aer lângă insula daneză Bornholm.

Rezervele de gaze din Europa


Europa a început să retragă gaze din depozitele sale. Nivelurile stocurilor sunt acum la 95,17%, cu 9 puncte procentuale peste media pentru aceeași dată din ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, Gazprom avertizează că "încărcarea instalațiilor UGS din Europa va fi mai mare decât în ​​anii precedenți din cauza schimbării logisticii și a surselor de alimentare cu gaz pe piața europeană"

Ca răspuns la temperaturi mai scăzute, terminalele europene de recepție a GNL și-au mărit volumele de regazificare. De la începutul lunii noiembrie, rata de utilizare a capacității lor a fost de 67%, în timp ce media pentru octombrie a fost de 60%, mai scriu jurnaliștii ruși.

Cât despre SUA, aceștia spun că înainte de începerea sezonului de retragere, companiile americane de gaze cresc injecția de gaz în depozite, compensând decalajul din vară în urma programului de reaprovizionare. În ultima săptămână de raportare (încheiată la 11 noiembrie), 1,8 miliarde de metri cubi au fost trimiși către unitățile UGS, volum care depășește semnificativ ratele obișnuite de injecție pentru această perioadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel