Data actualizării:
Data publicării:

Rușii, chemați la vot. Rusia, avertisment pentru Republica Moldova: "Sperăm că nu vor împiedica procesul democratic"

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Rușii din Republica Moldova sunt așteptați la vot, la alegerile prezidențiale. Moscova a lansat un avertisment pentru Chișinău.

Rusia se aşteaptă ca autorităţile moldovene să nu-i împiedice pe ruşi să voteze la scrutinul pentru alegerea preşedintelui rus pe teritoriul republicii, a declarat Alexei Polisciuk, şeful celui de-al doilea Departament al Ministerului de Externe rus pentru ţările CSI, într-un interviu acordat duminică agenţiei TASS.

”Sperăm că autorităţile moldovene nu vor împiedica procesul democratic legat de exprimarea voinţei cetăţenilor din alte ţări, inclusiv a cetăţenilor ruşi care locuiesc pe teritoriul” ţării, a spus diplomatul atunci când a fost întrebat dacă cetăţenii ruşi vor avea posibilitatea de a vota pe teritoriul Republicii Moldova.

"Este un drept garantat cetăţenilor ruşi"

Diplomatul a subliniat că, în noiembrie 2023, Ministerul rus de Externe a informat Republica Moldova despre planurile de desfăşurare a votului pe teritoriul său pentru cetăţenii ruşi cu reşedinţa permanentă în această ţară şi a cerut să asigure securitatea la secţiile de votare. ”Aceasta este o procedură de rutină care este aplicată de toate ţările atunci când se organizează votul în străinătate”, a adăugat Polisciuk.

”Posibilitatea de a participa la vot este un drept garantat cetăţenilor ruşi de Constituţia Federaţiei Ruse, indiferent unde se află. Ministerul rus de Externe şi Ambasada Rusiei la Chişinău depun toate eforturile necesare pentru a asigura dreptul la exprimarea liberă şi democratică a voinţei cetăţenilor ruşi care locuiesc pe teritoriul republicii", a rezumat diplomatul, scrie Agerpres.

Alegerile prezidenţiale din Rusia se vor desfăşura în perioada 15-17 martie, iar până în acest moment și-au depus candidatura patru persoane, azi fiind confirmată oficial și cea a lui Vladimir Putin.

Citește și: Putin a fost înregistrat drept candidat la alegerile prezidențiale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel