Rușii care au avut curajul să i se împotrivească lui Putin. Proteste masive la Moscova. Oamenii scandează "FĂRĂ RĂZBOI!" - VIDEO. UPDATE: Peste 1.700 de oameni, reținuți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Proteste împotriva mobilizării, în Rusia: Peste 1.300 de persoane arestate. „Toată lumea e speriată” / Foto: Captură video Facebook
Proteste împotriva mobilizării, în Rusia: Peste 1.300 de persoane arestate. „Toată lumea e speriată” / Foto: Captură video Facebook
Mai mulți ruși protestează la Moscova împotriva atacului Rusiei în Ucraina.

UPDATE 3: 

Numărul persoanelor reținute, joi, în zeci de oraşe din Rusia, pentru participarea la proteste faţă de războiul lansat de preşedintele Vladimir Putin în Ucraina a crescut la 1.745, transmite Mediafax.

Conform organizaţiei civice OVD-Info, manifestații au avut loc în 42 de oraşe din Rusia, inclusiv în Moscova, din cauza participării la proteste neautorizate.

UPDATE 2:

Activista pentru drepturile omului Marina Litvinovici a fost reținută în temeiul unui articol despre organizarea unui miting necoordonat la Moscova.

„Marina Litvinovici a fost reținută astăzi la Moscova la ieșirea din casă, după care a fost dusă la secția de poliție și este întocmit un protocol în conformitate cu partea 2 a articolului 20.2 din Codul de infracțiuni administrative al Federației Ruse (organizarea unui acțiune neaprobată),” a declarat avocatul Daniil Berman, joi, pentru Interfax.

El a adăugat că deocamdată nu se știe dacă activista pentru drepturile omului va rămâne peste noapte în poliție până la proces. Sancțiunea prevăzută de acest articol prevede pedeapsa de până la zece zile de arest administrativ.

Asia Kazantseva, un cunoscut om de știință, a relatat și ea despre detenția ei. Iulia Galiamina relatează despre reținerea lui Grigori Iudin, cunoscut sociolog și profesor.

UPDATE 1:

Poliția din Moscova a reținut 600 de cetățeni care participau la un miting necoordonat în centrul capitalei. Acest lucru a fost raportat în serviciul de presă al Direcției Principale a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei de la Moscova, scrie Interfax.

"Pentru diverse încălcări ale ordinii publice, 600 de participanți la eveniment au fost reținuți și duși la direcțiile teritoriale de poliție pentru cercetare. Asupra acestora se soluționează problema aducerii lor în fața justiției în condițiile legii", a declarat serviciul de presă al departamentului. 

Anterior, pe rețelele sociale au fost publicate apeluri pentru desfășurarea de proteste în regiunile Federației Ruse din cauza situației din Ucraina.

Știrea inițială:

Consilierul Ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a publicat pe pagina sa imagini cu un protest, despre care spune că au fost filmate în Moscova. Astfel potrivit acestuia, sute de ruși au ieșit să protesteze în stația de metrou Pușkinskaia. Oamenii scandează Fără război!".

"Un miting împotriva invaziei Ucrainei în stația de metrou Pușkinskaia. Oamenii scandează - Fără război! Ucraineni, sunați-vă, scrieți-le prietenilor și cunoștințelor voastre din Rusia, rugați-i să spună tuturor că soldații ruși mor în Ucraina, fiii, frații, părinții cuiva. Încurajați-i să se uite pe canalele TV independente: BBC, CNN, pentru a vedea ce groază se întâmplă acum în Ucraina!", a scris Anton Gerașcenko pe pagina sa de Facebook.

Protestele au loc deși autoritățile din Rusia au emis un avertisment către populație să nu participe la astfel de manifestări pentru că forțele de ordine vor lua măsuri.

Artiștii din Rusia îi cer lui Putin oprirea invaziei Ucrainei

"Cântăreți, muzicieni și artiști ruși au început să înregistreze masiv apeluri către Vladimir Putin li îi cer oprirea invaziei Ucrainei! Ucraineni, strategia noastră dă rezultate. Scrieți-le rușilor și îndemnați-i să iasă în stradă cu sloganul Nu războiului. Dacă ei nu vor să iasă, să sune alți cunoscuți și să le spună că este necesară oprirea războiului. Acest lucru este foarte important acum!", a scris Anton Gerașcenko într-o altă postare.

Proteste împotriva războiului lui Putin sunt și în Sankt Petersburg. Mii de oameni au ieșit în stradă.

Ministerul de Externe al Rusiei a numit invadarea Ucrainei o încercare de a preveni un război global

Operațiunea militară specială a Rusiei în Donbas nu este începutul unui război, ci o încercare de a preveni un război global, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, scrie Interfax.

"Acesta nu este începutul războiului, acesta este în primul rând. Acest lucru este foarte important. Dorința noastră de a preveni dezvoltarea unor evenimente care s-ar putea transforma într-un război global. Și în al doilea rând, acesta este sfârșitul războiului. Și războiul, cine nu știe, a fost luptat timp de opt ani. Sângeros, cu pierderi în rândul populației civile.", a spus Zakharova la postul NTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel