Data publicării:

Rusia spune că a ocupat orașul ucrainean Izium, important nod feroviar. Kievul neagă informația și precizează că luptele continuă

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Rusia spune că a ocupat orașul ucrainean Izium, important nod feroviar. Kievul neagă informația și precizează că luptele continuă / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Rusia spune că a ocupat orașul ucrainean Izium, important nod feroviar. Kievul neagă informația și precizează că luptele continuă / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Forțele ruse au spus că au reușit ocupare orașului Izium, situat în estul Ucrainei, însă Kievul neagă această informație.

Rusia declară că a câștigat controlul asupra orașului Izium din regiunea Harkov, din estul Ucrainei, relatează canalul de știri de stat rusesc Rossiya 24.

„Forțele armate ruse continuă să îndeplinească misiunile unei operațiuni militare speciale. Până în dimineața zilei de 24 martie, unitățile armatei ruse au preluat controlul deplin asupra orașului Izium din regiunea Harkov”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Administrația ucraineană a orașului spune însă că luptele continuă.

La începutul acestei săptămâni, un înalt oficial al Pentagonului, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat că armata ucraineană a lansat un contraatac în micul oraș de la sud-est de Harkov.

„Ceea ce vedem astăzi sunt niște lupte semnificative ale ucrainenilor acolo și un efort de a le retrage”, a declarat oficialul citat de agenția de presă AFP.

Izium se află pe o rută cheie către regiunea de est Donbas, care ar permite forțelor ruse din nord-est și sud-est să facă joncțiunea. Este un centru regional din regiunea Harkov cu o populație de aproximativ 50.000 de locuitori și un important nod feroviar, scrie BBC.

NATO avertizează Rusia că un atac chimic în Ucraina ar schimba natura conflictului

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că un atac chimic al Rusiei în Ucraina ar schimba enorm natura conflictului şi ar putea afecta ţări aliate vecine, relatează EFE, care remarcă faptul că şeful Alianţei Nord-Atlantice nu a dorit să speculeze dacă o astfel de situaţie ar motiva o reacţie de apărare a alianţei.

„Nu voi specula dincolo de faptul că NATO este mereu dispusă să apere, să protejeze şi să reacţioneze la orice fel de tip de atac împotriva unei ţări aliate”, a declarat Stoltenberg pentru presă, la sosirea sa la summitul extraordinar NATO la care liderii alianţei vor discuta criza din Ucraina.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat cetățenii din întreaga lume, miercuri seară, să iasă la proteste împotriva invaziei ruse a Ucrainei, la o lună de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat începerea „operațiunii militare speciale” în țară (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel