Rusia şi-a dublat numărul de nave în Marea Neagră (armata ucraineană)
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Fotografie de la Suki Lee/ Pexels
Fotografie de la Suki Lee/ Pexels
Rusia și-ar fi dublat numărul de nave active din Marea Neagră, susțin surse de informații ale armatei ucrainene. 

Armata ucraineană a anunţat că Rusia şi-a dublat vineri numărul de nave aflate în serviciu activ în Marea Neagră şi a estimat că aceasta ar putea fi o pregătire pentru mai multe atacuri cu rachete. Marina rusă a lansat în mod regulat rachete din flota sa de la Marea Neagră, ca parte a efortului Moscovei de a viza infrastructura critică ucraineană şi instalaţiile de producere a energiei.

"În Marea Neagră, flota de nave de război s-a dublat în comparaţie cu situaţia de azi dimineaţă - acum sunt opt nave", a transmis, printr-o postare pe platforma Facebook, Comandamentul militar din regiunea de sud.

"Pe fondul activităţii aviatice inamice de un anumit tip, acest lucru poate indica faptul că un atac cu rachete, precum şi lovituri cu drone sunt în pregătire", se precizează în informarea de pe Facebook, menţionându-se că una dintre nave este o fregată înarmată cu opt rachete Kalibr.

Sâmbăta trecută, Ucraina a anunţat că Rusia a lansat patru rachete Kalibr din Marea Neagră, dintre care două au fost doborâte. Flota Rusiei de la Marea Neagră are sediul în Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, relatează Rador.

Planul Chinei pentru pace. Zelenski, de acord cu unele propuneri

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat vineri favorabil faţă de unele elemente ale propunerii avansate de China pentru o încetare a focului în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an, adăugând însă că numai ţara unde are loc războiul poate iniţia un plan de pace şi a cerut insistent Beijingului să nu livreze arme Moscovei, transmit agenţiile Reuters şi EFE.

"Cred că este corect să considerăm că există reflecţii care, într-un fel sau altul, corespund respectării dreptului internaţional, integrităţii teritoriale, atunci hai să lucrăm împreună cu China asupra acestui punct !", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă la Kiev.

Totuşi, preşedintele ucrainean a remarcat faptul că China nu a oferit o propunere de plan de pace, ci doar unele "reflecţii", şi a cerut Beijingului să nu livreze arme Moscovei. "Vreau foarte mult să cred că China nu va livra arme Rusiei, şi pentru mine acest lucru este foarte important", a subliniat Zelenski, în timp ce aliaţii săi occidentali, care şi-au redus drastic stocurile de muniţii prin ajutorul militar oferit Ucrainei, se tem că Beijingul intenţionează să vândă Moscovei arme şi muniţii, ceea ce ar risca să dea trupelor ruse un avantaj în războiul din Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel