Rusia se declară „profund îngrijorată“ de tensiunile dintre Fâșia Gaza și Israel și cheamă la „reținere maximă“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Federația Rusă s-a declarat „profund îngrijorată“ de schimburile de focuri dintre Israel și Jihadul Islamic din Fâșia Gaza.

Rusia s-a declarat sâmbătă "profund îngrijorată" de schimburile de focuri dintre armata israeliană şi Jihadul Islamic palestinian în Fâşia Gaza, chemând ambele părţi la reţinere, relatează France Presse.

"Observăm cu profundă îngrijorare evoluţia evenimentelor, care pot duce la reluarea confruntării militare pe scară largă şi agrava şi mai mult situaţia umanitară deja deplorabilă în Gaza", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat de presă.

"Facem apel la toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere maximă, să prevină escaladarea operaţiunilor armate şi să restabilească imediat o încetare a focului durabilă", a adăugat ea.

Potrivit Mariei Zaharova, "o nouă escaladare a fost cauzată de tirurile forţelor aeriene israeliene în Fâşia Gaza la 5 august, la care grupurile palestiniene au răspuns efectuând bombardamente masive şi nediscriminatorii asupra teritoriului israelian".

Armata israeliană a declarat sâmbătă că se pregăteşte să efectueze raiduri timp de "o săptămână" în Fâşia Gaza, unde îşi intensifică loviturile împotriva organizaţiei armate Jihadul Islamic. Ea susţine că a ucis 15 combatanţi ai acestei formaţiuni în loviturile efectuate de vineri după-amiază.

Autorităţile din Gaza au raportat 13 morţi, inclusiv o fetiţă de cinci ani, şi peste 100 de răniţi.

Aceasta este cea mai gravă confruntare dintre Israel şi organizaţii armate din Gaza de la războiul de unsprezece zile din mai 2021, ce a făcut 260 de morţi de partea palestiniană şi 14 morţi în Israel, scrie Agerpres.

Bombardamente toată dimineața între Israel și Fâșia Gaza. Fetiță de 5 ani, printre victime

Forţele israeliene au continuat să bombardeze Fâşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sâmbătă, cel mai grav acces de violenţă locală de la un scurt război de anul trecut, transmite Agerpres.

La ora locală 04.30 (01.30 GMT), alertele la raidurile aeriene şi loviturile israeliene s-au diminuat, cel puţin temporar.

Înainte de această ultimă secvenţă nocturnă, armata israeliană estimase că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază, vizând în special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, "printre care o fetiţă de cinci ani", şi 79 de răniţi (vezi imagini AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel