Rusia recrutează forțe speciale din Afganistan care au luptat alături SUA. Moscova îi amenință cu deportarea în mâinile talibanilor dacă refuză: „Nu au de ales”
Soldații forțelor speciale afgane care au luptat alături de trupele americane și apoi au fugit în Iran după retragerea haotică a SUA de anul trecut sunt acum recrutați de armata rusă pentru a lupta în Ucraina, au declarat trei foști generali afgani.
Ei au spus că rușii vor să atragă mii de foste comandouri afgane de elită într-o „legiune străină” cu oferte de plăți constante, de 1.500 de dolari pe lună și promisiuni de adăposturi sigure pentru ei și familiile lor, astfel încât să poată evita deportarea în mâinile talibanilor, notează The Guardian.
„Nu vor să se lupte – dar nu au de ales”, a spus unul dintre generali, Abdul Raof Arghandiwal, adăugând că aproximativ zece comandouri din Iran cu care a trimis mesaje se tem cel mai mult de deportare. „Mă întreabă: „Ce ar trebui sa facem? Dacă ne întoarcem în Afganistan, talibanii ne vor ucide.”
Arghandiwal a spus că recrutarea a fost condusă de forța mercenară rusă Wagner Group. Un alt general, Hibatullah Alizai, ultimul șef al armatei afgane înainte de preluarea talibanilor, a declarat că efortul a fost asistat și de un fost comandant al forțelor speciale afgane care locuia în Rusia și vorbește această limbă.
Recrutarea rusă vine după luni de avertismente din partea soldaților americani care au luptat cu forțele speciale afgane. Aceștia au explicat și în trecut că talibanii intenționează să-i ucidă pe colaboratori și că trupele s-ar putea alătura inamicilor americani pentru a rămâne în viață sau din răzbunare față de fostul lor aliat.
„Nu i-am scos din joc pe acești indivizi, așa cum am promis, iar acum problema revine la origini”, a spus Michael Mulroy, un ofițer CIA pensionar care a servit în Afganistan, adăugând că în comandourile afgane erau luptători înverșunați. „Nu vreau să-i văd pe niciun câmp de luptă, sincer, dar cu siguranță nu luptând împotriva ucrainenilor”.
Detaliile operațiunii au fost raportate pentru prima dată de revista Foreign Policy săptămâna trecută, pe baza unor surse militare și de securitate afgane nenumite. Recrutarea are loc în timp ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, continuă un efort de mobilizare, care a determinat aproape 200.000 de bărbați ruși să fugă din țară pentru a scăpa de serviciul militar.
Serviciile de informaţii ale apărării britanice: Mii de soldaţi ruşi nou mobilizaţi sunt slab echipaţi
Kremlinul a ridicat miza conflictului, declarând o mobilizare parţială de până la 300.000 de rezervişti în septembrie, dar ministerul britanic al apărării sugerează într-un buletin actualizat despre situaţia de pe frontul din Ucraina că acestora le-ar putea fi distribuite arme care datează din anii 1950, în timp ce Moscova se confruntă cu 'sisteme logistice suprasolicitate'.
Rusia a desfăşurat pe front, de la jumătatea lunii octombrie, 'câteva mii' de rezervişti nou mobilizaţi, indică ministerul britanic, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, dar 'în multe cazuri ei sunt slab echipaţi'.
În sprijinul afirmaţiilor sale, serviciile de informaţii britanice postează imagini din surse deschise (open source) care sugerează că acestora li s-a pus la dispoziţie, ca dotare, puşti de un tip introdus spre mijlocul secolului trecut.
'În septembrie, ofiţerii ruşi erau îngrijoraţi că unii rezervişti mobilizaţi recent soseau fără arme în Ucraina', indică serviciile de informaţii britanice într-o postare pe Twitter.
'Imagini din surse deschise (open source) sugerează că acele puşti care au fost date rezerviştilor mobilizaţi sunt de obicei AKM-uri, o armă introdusă pentru prima oară în 1959. Multe dintre ele sunt probabil într-o stare abia utilizabilă din cauza depozitării precare', conform acestora.
'AKM trage cu muniţie de 7,62 mm, în timp ce unităţile regulate de luptă ale Rusiei sunt înarmate în cea mai mare parte cu puşti AK-74M sau AK-12 de 5,45 mm', explică experţii din cadrul serviciilor de informaţii britanice, adăugând că 'integrarea rezerviştilor cu soldaţii sub contract şi combatanţii mai vechi în Ucraina va însemna pentru logistica rusă că va trebui să trimită două tipuri de muniţie pentru armele de calibru mic pe poziţiile din prima linie în loc de un tip'. 'Aceasta va complica şi mai mult probabil situaţia deja suprasolicitată a sistemelor logistice ruse', apreciază ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News