Data publicării:

Rusia pregătește o rachetă nucleară care va străpunge scutul american

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp
rachetebalistice
rachetebalistice

Rusia își modernizează forţele strategice nucleare, prin construirea a două rachete balistice intercontinentale. Vocea Rusiei susține că una dintre

Una dintre ele este racheta gigantică cu combustibil lichid Sarmat, care va înlocui complexul sovietic RS-36M Voievod, ce datează de pe timpul Războiului Rece. Complexul Voievod este o componentă importantă a forțelor nucleare strategice ale Rusiei, fiind familia de rachete balistice intercontinentale cu cea mai mare greutate în zbor dintre cele aflate în dotare în lume în momentul de față, peste 200 de tone. Cunoscut și sub denumirile SS-18 sau Satana, complexul Voievod a fost văzut de unii analiști americani ca o primă încercare a Uniunii Sovietice de a lovi termonuclear SUA, în special din perspectiva greutăți mari a încărcături de luptă și numărului mare de vehicule de reintrare independente, putând transporta până la 10 ogive nucleare.

Alegerea unei rachete pe bază de combustibil lichid este motivată de faptul că poate transporta o încărcătură mai mare, spre deosebire de rachetele pe bază de combustibil solid. În replică pentru inițiativa de modernizare nucleară, Rusia se așteaptă ca SUA să amplaseze sisteme de apărare antirachetă în Cosmos și să consolideze scutul antibalistic din Europa, deoarece o rachetă grea și puternică va putea străpunge aceste mijloace de apărare, potrivit publicației Vocea Rusiei.

Din perspectiva României, în proiectul scutului antirachetă dezvoltat de SUA se află și baza de la Deveselu, lângă Caracal. Acordul de Apărare Împotriva Rachetelor Balistice dintre România și SUA a fost semnat la 13 septembrie 2011 și a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011, urmând ca cele două state să semneze, în vara acestui an, aranjamente de implementare și amendamente la aranjamentele de implementare existente, referitoare la construcția și operarea unității de apărare antirachetă de la Deveselu. Aceste acțiuni au fost catalogate de oficialii ruși ca fiind o problemă, întrucât le găsesc îndreptate către Rusia. "Poate că sistemul de rachete american nu ne are pe noi ca țintă, dar cu siguranță nu este în favoarea noastră", susținea Dmitri Rogozin.

În paralel cu racheta Sarmat, Rusia lucrează și la un o rachetă mobilă pe bază de combustibil solid, care va înlocui complexele Topol-M și Yars. Astfel, Rusia urmărește să-și mențină la cote înalte forțele strategice nucleare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel