Rusia mobilizează alți 500.000 de recruți? Ce spune Kremlinul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia mobilizează alți 500.000 de recruți? Ce spune Kremlinul / Foto: Pixabay, de Rozbooy
Rusia mobilizează alți 500.000 de recruți? Ce spune Kremlinul / Foto: Pixabay, de Rozbooy
Au apărut informații potrivit cărora Rusia ar intenționa să mobilizeze alți 500.000 de recruți. Dmitri Peskov a fost întrebat despre acest lucru de către jurnaliști.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, susține că nu ar trebuie să se acorde o mare importanță informațiilor despre continuarea mobilizării, care au apărut pe canalele Telegram în timpul sărbătorilor de Anul Nou. El a fost rugat să comenteze aceste rapoarte în cadrul briefingului de presă, după ce serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că Rusia urmează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie.

"Nu este necesar să se acorde o asemenea importanță, în general, canalelor Telegram", a spus el. "Sursa principală de informare este guvernul oficial condus de președintele Federației Ruse. Canalele Telegram nu ar trebui să fie exagerate", a declarat Peskov, scrie Interfax.

318.000 de ruși au fost mobilizați pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina



Președintele rus Vladimir Putin, prin decretul său, a anunțat o mobilizare parțială în țară începând cu 21 septembrie. Pe 1 noiembrie, Peskov a confirmat că mobilizarea parțială a fost finalizată și că, potrivit concluziei departamentului juridic de stat al administrației prezidențiale, nu era necesar un decret separat privind finalizarea acesteia. El a precizat că Ministerul Apărării a trimis telegrame către birourile militare de înregistrare și înrolare cu ordin de oprire a trimiterii de citații.

Întrebat dacă decretul din septembrie privind începerea mobilizării rămâne în vigoare și dacă pe baza ei poate începe o nouă etapă de recrutare, Peskov a răspuns: "Nu, s-a referit și la un anumit număr de recruți, la 300 de mii de persoane, respectiv, acest decret a fost pus în aplicare".

Reamintim că pe 4 noiembrie, Vladimir Putin a anunțat că 318.000 de oameni, inclusiv voluntari, au fost mobilizați pentru a fi trimiși ulterior pe frontul din Ucraina. În luna decembrie, el a afirmat că nu este nevoie de o mobilizare suplimentară.

Recrutarea de toamnă pentru serviciul militar a fost finalizată

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 31 decembrie că a fost finalizată recrutarea de toamnă pentru serviciul militar urgent în Armata Rusă (timp de 1 an). 120 de mii de oameni au fost chemați și trimiși în formațiuni și corpuri militare.

"Ținând cont de activitățile aflate în desfășurare ale operațiunii militare speciale, s-au făcut ajustări la planurile de lucru ale comisariatelor militare și ale comisiilor de proiect. Comisiile de proiect și-au început lucrările la termen de la 1 noiembrie, iar expedierea conscrișilor din punctele de adunare ale entitățile constitutive ale Federației Ruse la trupe au început pe 15 noiembrie", se arată în comunicat.

"Cetăţenii chemaţi la serviciul militar nu sunt implicaţi în operaţiunea militară specială din Ucraina, iar militarii înrolaţi care au îndeplinit condiţiile stabilite ale serviciului militar sunt disponibilizaţi cu promptitudine şi trimişi la locurile lor de reşedinţă", a asigurat ministerul.

În Rusia, bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani sunt chemați la serviciul militar. Pe 21 decembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că se intenționează modificarea limitelor de vârstă pentru recrutarea în serviciul militar: creșterea treptată a vârstei de recrutare de la 18 la 21 de ani și creșterea limitei de vârstă la 30 de ani.  Vladimir Putin ar fi aprobat aceste propuneri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel