Rusia lansează o desfășurare de forțe în apropiere de Alaska
Autor: Cristian Cîșleanu | Publicat pe: 18 sep 2023, 16:48
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Rusia a lansat în apropiere de Alaska exerciții militare cu 10.000 de militari și 50 de unități de echipamente de luptă.

"La exerciţiul tactic participă circa 10.000 de militari şi peste 50 de unităţi de echipamente de luptă, inclusiv nave de suprafaţă şi de sprijin, submarine, avioane şi elicoptere navale", sisteme de rachete de coastă Bal şi Bastion, precum şi blindate pe şenile, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Acesta mai menţionează că în timpul exerciţiului au fost lansate rachete de croazieră Vulcan, Granit şi Onyx, care au simulat lovirea unor nave inamice în Marea Bering.

Conform aceluiaşi comunicat, exerciţiile au ca scop protejarea "comunicaţiilor rutei maritime de nord", care trece prin zona ţărmului rus al Oceanului Arctic, pe care Rusia o promova încă de dinaintea războiului din Ucraina ca o soluţie de viitor pentru transportul mărfurilor între Asia şi Europa.

Rusia a anunţat anul trecut că intenţionează să investească circa 30 de miliarde de dolari până în anul 2035 pentru a dezvolta ruta navigabilă de nord, care devine tot mai viabilă pe măsură ce procesul de încălzire globală reduce tot mai mult suprafeţele îngheţate în zona Arctică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat importanţa acestei rute în discursul susţinut luna trecută la summitul BRICS, unde a spus că Rusia are planuri pentru construcţia unor noi porturi şi terminale petroliere, precum şi de extindere a flotei de spărgătoare de gheaţă, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?