Rusia, îngrijorată de protestele din Kazahstan. Vlășceanu: E poziția lor tradițională, oamenii să stea cuminți, fără să ridice capul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Russian Foreign Ministry - МИД России
Sursă foto: Facebook Russian Foreign Ministry - МИД России
Analistul de politică externă Andrei Vlășceanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre implicațiile pe care protestele din Kazahstan le pot avea la nivel regional.

Guvernul din Kazahstan a demisionat, miercuri, după ce în toată țara au avut loc proteste de amploare cauzate de creștere prețului la energie.

Ulterior, Rusia a îndemnat la „dialog“, potrivit France Presse.

„Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească“, a transmis Ministerul de Externe rus într-un comunicat citat de Agerpres.

„Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor“, a adăugat diplomaţia rusă (citește continuarea AICI).

Vlășceanu: Rusia tot timpul are această poziție

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Andrei Vlășceanu, analist de politică externă, a vorbit despre modul în care protestele din Kazahstan ar putea cauza implicații la nivel regional:

„Kremlinul tot timpul are această poziție publică, că va condamna orice fel de protest. Pentru ei, în cultura rusă, nu există ideea de protest. Toți oamenii trebuie să stea la locurile lor, cuminți, ascultători și chiar să nu ridice capul. Din acest punct de vedere, lucrurile se schimbă, inclusiv în Federația Rusă. În cazul lui Navalnîi, chiar dacă e arestat, există protestatari în favoarea sa.

Lumea își dorește să aibă o viață mai bună și din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere social, al spiritului civic, al democrației. Acestea sunt niște drepturi fundamentale pe care orice cetățean din lumea întreagă și le dorește.

Că vine o reacție autoritară din partea Guvernului, indiferent de denumirea acestuia, că e cel din Kazahstan, că e cel din Rusia, că va urma, spre exemplu, cel din China, sunt aceste lucruri elementare care trebuie respectate de toate guvernele lumii în relația cu cetățenii.“, a precizat analistul.

CITEȘTE ȘI   -  Proteste în Kazahstan vs România. Chirieac: Ai noștri ies în stradă pentru subiecte importante, independența justiției

Extinderea protestelor din Kazahstan

„E prea devreme să știm dacă protestele se vor extinde. Nu vedem o extindere de mesaj, pentru că deja autoritățile au blocat toată comunicarea, inclusiv ideea de social media. Chiar dacă în presa internațională au apărut multe videoclipuri ce au fost publicate pe Twitter sau alte platforme, nu există o contagiune. Trebuie să vedem cum se dezvoltă lucrurile în cursul săptămânii, iar dacă protestatarii rămân activi, va fi o problemă cu impact regional“, a conchis Andrei Vlășceanu, analist de politică externă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel