Rusia blochează grupul de experți al ONU care supraveghea Coreea de Nord
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Grupul de experți al Organizației Națiunilor Unite care supraveghea Coreea de Nord a fost blocat de Rusia.

Săptămâna trecută, grupul de experți al ONU care supraveghea Coreea de Nord a declarat că investighează rapoartele conform cărora Rusia a încălcat regulile prin cumpărarea de arme nord-coreene, cum ar fi rachete balistice, pentru a le folosi în Ucraina.

Consiliul de Securitate al ONU a impus o serie de sancțiuni împotriva Pyongyangului începând din 2006 pentru programul său de arme nucleare.

Aceste restricții sunt încă în vigoare, dar grupul de experți înființat pentru a monitoriza încălcările va fi dizolvat.

Dreptul de veto

În cadrul votului de joi din Consiliul de Securitate al ONU, Rusia și-a folosit dreptul de veto, în calitate de membru permanent, pentru a bloca reînnoirea, în timp ce 13 din celelalte 14 state membre prezente au votat în favoarea acesteia. China, cel mai apropiat aliat al Pyongyangului, s-a abținut.

Blocajul Rusiei a declanșat un val de condamnări din partea SUA, Marii Britanii, Coreei de Sud și a altor aliați occidentali și vine după un an de întâlniri publice de profil înalt între Moscova și liderii de la Pyongyang.

Este pentru prima dată când Rusia blochează grupul, care este reînnoit anual de Consiliul de Securitate al ONU de 14 ani.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat pe rețelele de socializare că veto-ul Rusiei echivalează cu "o declarație de vinovăție" că a folosit arme nord-coreene în război.

SUA, Marea Britanie și Franța au declarat în fața Consiliului că Rusia reduce la tăcere organismul de supraveghere deoarece acesta a început să raporteze propriile încălcări ale regulilor de către Moscova - în special achiziționarea de arme din Coreea de Nord pentru câmpurile de luptă din Ucraina.

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Între timp, reprezentantul Coreei de Sud la ONU, Hwang Joon-kook, a criticat "egocentrismul orb" al Rusiei și a declarat că nu are nicio justificare "pentru a desființa gardienii" regimului de sancțiuni.

"Acest lucru este aproape comparabil cu distrugerea unei camere de supraveghere pentru a evita să fii prins în flagrant", a declarat ambasadorul.

Rusia a negat în mod constant utilizarea armelor nord-coreene, iar reprezentantul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzia, a respins din nou acuzațiile joi.

Nebenzia a susținut, de asemenea, că grupul de experți nu a avut nicio valoare adăugată.

"Grupul de experți a continuat să se concentreze asupra unor chestiuni triviale care nu sunt pe măsura problemelor cu care se confruntă peninsula", a declarat Nebenzia, care a mai menționat că sancțiunile au impus o "povară grea" asupra poporului nord-coreean.

Sancțiuni care vizează activitatea nucleară a Pyongyangului

Din 2019, Rusia și China au încercat să convingă Consiliul de Securitate să reducă sancțiunile.

Consiliul de Securitate a impus pentru prima dată sancțiuni în 2006, ca răspuns la un test nuclear nord-coreean, iar de atunci a mai adoptat încă 10 rezoluții care le-au întărit pe măsură ce activitatea nucleară a Pyongyangului a continuat.

Cu toate acestea, regimul lui Kim Jong-Un a ignorat în mare măsură sancțiunile - în ciuda impactului acestora asupra economiei. Liderul nord-coreean a continuat rapid dezvoltarea armelor nucleare și a urmărit o strategie militară mai agresivă și mai periculoasă în ultimii ani.

Foto: Agerpres

Experții ONU spun că Coreea de Nord continuă să încalce sancțiunile prin creșterea numărului de lansări de teste de rachete și prin dezvoltarea de arme nucleare. Regimul a lansat un satelit de spionaj în acest an - cu o tehnologie despre care se crede că a fost furnizată de Rusia.

De asemenea, încălcând sancțiunile, continuă să importe produse petroliere rafinate și să trimită muncitori în străinătate, iar cel mai recent raport al grupului de experți ONU a detaliat o campanie de atacuri cibernetice, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel