Rusia are probleme în implementarea mobilizării parţiale: „Este o recunoaştere că şi-a epuizat rezerva de voluntari dispuşi să lupte în Ucraina”, acuză Londra
Marea Britanie se îndoieşte de capacitatea Rusiei de a implementa mobilizarea parţială ordonată a 300.000 de rezervişti pentru războiul împotriva Ucrainei, informează joi DPA.
"Este probabil ca Rusia să se lupte cu provocările logistice şi administrative chiar şi pentru a aduna personalul de 300.000", a consemnat Ministerul Apărării joi la Londra în actualizarea sa zilnică a informaţiilor din război.
Ministerul britanic, care consideră că "este puţin probabil ca multe dintre aceste trupe să fie efectiv gata de luptă luni de zile", a adăugat că vede mobilizarea parţială ca un semn al slăbiciunii Rusiei.
"Acţiunea este efectiv o recunoaştere că Rusia şi-a epuizat rezerva de voluntari dispuşi să lupte în Ucraina", a declarat ministerul britanic.
"Chiar şi această mobilizare limitată este probabil să fie foarte nepopulară în părţi ale populaţiei ruse. Putin acceptă un risc politic considerabil în speranţa de a genera o putere de luptă atât de necesară", potrivit ministerului.
Putin a ordonat mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti cu o zi înainte pentru a acoperi golurile forţei de luptă în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, aminteşte DPA.
Ministerul britanic al Apărării publică zilnic actualizări de informaţii despre cursul războiului Rusiei împotriva Ucrainei de când a început la sfârşitul lunii februarie.
Acesta este modul guvernului britanic de a contracara naraţiunea rusă şi a-i ţine pe aliaţi la curent cu evoluţiile. Moscova acuză Londra că a devenit ţinta unei campanii de dezinformare, scrie Agerpres.
Publicația rusă „Aspect” (n.r. Вёрстка) a anunțat că, la câteva minute după discursul lui Vladimir Putin, au fost cumpărate toate biletele de avion de astăzi dinspre Moscova spre Instanbul și Erevan, capitala Armeniei.
Jurnaliștii au publicat ca dovadă un print screen după site-uri de rezervare online a curselor aeriene.
Rușii au început să caute pe Google „cum să-ți rupi mâna acasă“, după ce Putin a anunțat mobilizarea: M-au urmărit din februarie, încercând să-mi propună un contract
La câteva ore de la discursul președintelui Vladimir Putin care a declarat miercuri o mobilizare militară parțială, bărbați din toată Rusia, inclusiv unii care au încercat să ignore războiul din Ucraina, și-au găsit brusc viețile aruncate în haos în timp ce au fost chemați la mobilizare.
Bărbații, în mare parte rezerviști sub 35 de ani, care au servit în armată și au grade militar, au primit înștiințări scrise în birourile lor sau la domiciliu. În unele cazuri, li s-au verificat actele de identitate pe stradă și li s-a spus să se prezinte la un control de sănătate. Alții au primit comenzi prin telefon.
Rudele acestora, între timp, au început să caute modalități de a părăsi țara sau de a evita în alt mod ca cei dragi să fie chemați la serviciu. Zborurile către puținele orașe din străinătate care încă oferă servicii directe către Rusia s-au epuizat brusc.
Tendințele de căutare pe Google au arătat o creștere a întrebărilor precum „cum să părăsești Rusia” și chiar „cum să-ți rupi mâna acasă”, ridicând speculații că unii ruși se gândesc să recurgă la auto-vătămare pentru a evita războiul.
„M-au urmărit din februarie, încercând să-mi ofere un contract”, a declarat într-un interviu un rezident al Moscovei, care a servit în armată și are experiență anterioară în luptă.
Bărbatul, care a vorbit cu condiția anonimatului, a spus că, spre deosebire de alții care au primit somații scrise, a primit un apel personal de la biroul de înrolare militară, care are numărul său la îndemână de mai multe luni.
„Mi s-a ordonat să mă prezint la o comisie [de sănătate] mâine dimineață”, a spus el pentru The Washington Post. „Deci, mă îndoiesc că voi fi cruțat acum.”, a adăugat acesta.
Proteste relativ limitate, dar semnificative, au izbucnit nu numai în marile orașe Moscova și Sankt Petersburg, ci și în Novosibirsk din îndepărtata Siberia. Până miercuri seara, peste 1.000 de persoane au fost arestate în toată țara, potrivit OVD-Info, un grup independent care monitorizează activitatea de protest în Rusia – un număr remarcabil, având în vedere că critica la adresa războiului poate fi sancționată cu ani grei de închisoare, scrie The Washington Post.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News