Rusia ar urma să invadeze Republica Moldova. Aurescu: Nu am informații cu privire la riscuri de acest gen
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Bogdan Aurescu nu are informații potrivit cărora Rusia ar urma să invadeze Republica Moldova.

Potrivit directorului Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, Rusia ar plănui să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina (citește AICI).

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a precizat că nu are astfel de informații: 

„Războiul pe care Rusia îl duce în statul vecin este unul care nu are succes. Vedem Ucraina într-o poziție destul de bună. Nu cred în astfel de construcții care să pună în pericol Republica Moldova”, a declarat Aurescu în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful MAEIE de la Chișinău, Nicu Popescu.

Potrivit lui, dacă va fi necesar, autoritățile de la București vor discuta despre măsurile care ar urma să fie luate în cazul unui eventual atac.

„Nu estimăm și nu am informații cu privire la riscuri împotriva Republicii Moldova de acest gen”, a punctat el.

Ce a spus șeful Serviciului de Informații și Securitate de peste Prut

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat, anterior, Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

Bogdan Aurescu a avut întâlniri și cu alți oficiali de la Chișinău

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 19 decembrie 2022, cu prilejul vizitei oficiale întreprinse la Chișinău, întrevederi cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Parlamentului Igor Grosu și Prim-ministrul Natalia Gavrilița.

În cadrul discuțiilor cu Președintele Maia Sandu, ministrul Bogdan Aurescu a punctat substanța deosebită a dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi, și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. Bogdan Aurescu a arătat ferm că România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinău să facă față provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent (...).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel