Data publicării:

Rusia ar fi reţinut cel puţin 6.000 de copii ucraineni pentru „reeducare politică”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Autorităţile din Rusia au reţinut cel puţin 6.000 de copii ucraineni - probabil mult mai mulţi - în locaţii din Crimeea şi Rusia al căror scop principal pare să fie reeducarea politică, potrivit unui raport susţinut de SUA şi publicat marţi.  

Conform raportului, cercetători de la Universitatea Yale au identificat cel puţin 43 de tabere şi alte facilităţi care făceau parte dintr-o "reţea sistematică la scară largă" folosită de autorităţile de la Moscova în care au fost deţinuţi copii ucraineni, după invazia din 24 februarie anul trecut.

Printre copiii de acolo s-au numărat cei cu părinţi sau cu tutelă familială clară, aceia pe care autorităţile din Rusia îi consideră orfani, copii care au fost în grija instituţiilor de stat ucrainene înainte de invazie şi cei a căror custodie a fost neclară sau incertă din cauza războiului, se afirmă în raport.

"Principalul scop al taberelor pe care le-am identificat pare să fie reeducarea politică", a declarat Nathaniel Raymond, unul dintre cercetători, într-o informare de presă.

Prin intermediul sistemului, unii dintre copii au fost strămutaţi şi adoptaţi de familii ruseşti sau mutaţi în plasament în Rusia, se arată în raport.

Cel mai mic copil identificat în programul rus avea doar patru luni, iar unele tabere ofereau pregătire militară copiilor de până la 14 ani, a spus dl Raymond, adăugând că cercetătorii nu au găsit dovezi că aceşti copii ar fi fost trimişi ulterior în luptă. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la raport.

Autorităţile de la Moscova au negat că au atacat în mod intenţionat civili în cursul "operaţiunii militare speciale" din Ucraina şi au respins afirmaţiile conform cărora i-ar fi strămutat forţat pe ucraineni.

Raportul a fost cel mai recent elaborat de Laboratorul de Cercetare Umanitară al Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii Yale, ca parte a unui proiect susţinut de Departamentul de Stat, care a examinat încălcările drepturilor omului şi crimele de război presupuse comise de Rusia în Ucraina.

"Ceea ce este documentat în acest raport este o încălcare clară a Convenţiei de la Geneva", acordul care protejează civilii în timp de război, a spus dl Raymond.

El a spus că ar putea fi, de asemenea, o dovadă că Rusia a comis genocid în timpul războiului din Ucraina, deoarece transferul de copii în scopul schimbării, alterării sau eliminării identităţii naţionale poate constitui un act component al crimei de genocid.

Procurorii ucraineni au declarat că examinează acuzaţiile de deportare forţată a copiilor, ca parte a eforturilor de a construi un rechizitoriu de genocid împotriva Rusiei. "Această reţea se întinde de la un capăt la altul al Rusiei", a spus dl Raymond, adăugând că cercetătorii cred că numărul de unităţi în care au fost ţinuţi copiii ucraineni depăşeşte 43, scrie Rador.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel