Rusia, anchetă penală împotriva unui astronaut american, după un incident care a avut loc pe Stația Spațială Internațională
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook NASA
Sursă foto: Facebook NASA
Federația Rusă amenință NASA cu o anchetă penală împotriva astronautului american Serena Auñón-Chancellor.

Agenția Spațială Roscosmos a declarat că a finalizat o investigație asupra unei „găuri” găsite într-o navă spațială Soyuz, când vehiculul a fost andocat la Stația Spațială Internațională, în 2018. Mai mult, Roscosmos a declarat publicației ruse RIA Novosti că a transmis rezultatele anchetei oamenilor legii.

„Toate rezultatele investigației referitoare la gaura din modulul de locuit al navei spațiale Soyuz MS-09 au fost transmise oficialilor de aplicare a legii”, a transmis Roscosmos. Nu au fost furnizate alte detalii.

Deși niciun astronaut nu a fost în pericol, incidentul din august 2018 a fost jenant pentru oficialii spațiali ruși. La acel moment, a fost descoperită o breșă de 2 milimetri în modulul orbital al vehiculului Soyuz MS-09, andocat la Stația Spațială Internațională. Cosmonautul rus Sergey Prokopyev, astronautul Agenției Spațiale Europene, Alexander Gerst, dar și Serena Auñón-Chancellor, astronaut NASA, au zburat cu nava Soyuz în 2018.

Mica breșă ar fi depresurizat stația în aproximativ două săptămâni. Cu toate acestea, astronauții au reușit să peticească gaura cu epoxid, iar nava spațială Soyuz s-a întors în siguranță pe Terra, însă mai devreme decât trebuia.

Potrivit rușilor, Serena Auñón-Chancellor a provocat respectiva breșă

De atunci, accentul s-a pus pe ce, sau cine, ar fi putut cauza respectiva deteriorare. Impactul cu micrometeoroizi a fost în scurt timp exclus. Presa din Rusia a raportat că gaura a fost cauzată de un defect de fabricație sau de testare, iar aceasta pare a fi cea mai plauzibilă teorie. În același timp, surse din guvernul rus au lansat zvonuri fără temei că poate un astronaut de la NASA a forat gaura.

Serviciul de știri de stat rus, TASS, a escaladat problema în aprilie, când a publicat acuzații conform cărora Auñón-Chancellor a avut „o criză psihologică acută”, după ce a suferit un caz de tromboză venoasă profundă în spațiu și a forat gaura, în încercarea de a-și grăbi întoarcerea în Pământ. NASA a respins aceste afirmații la acel moment.

Acum, odată cu anunțul că ancheta este finalizată, oficialii ruși au lansat o altă teorie a conspirației. În articolul RIA Novosti, tradus pentru Ars de Rob Mitchell, publicația citează rapoarte conform cărora Auñón-Chancellor ar fi putut să fi făcut gaura „din cauza stresului după o relație romantică nereușită cu un alt membru al echipajului”.

NASA, din nou, a afirmat cu tărie că aceste atacuri lansate împotriva astronautului Auñón-Chancellor nu au nicio bază.

„Aceste atacuri sunt false și nu au nicio credibilitate”, a spus administratorul NASA Bill Nelson pentru Ars. „Sustin pe deplin pe Serena și stau în spatele tuturor astronauților noștri”, a mai spus acesta, potrivit ArsTechnica

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel