Rusia acuză guvernarea Republicii Moldova de „încălcarea lentă“ a drepturilor găgăuzilor, care sunt un popor turcic
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Un deputat de la Moscova acuză guvernarea PAS de la Chișinău de „încălcare lentă“ a drepturilor găgăuzilor.

Moscova acuză, din nou, Chișinăul de încălcarea drepturilor minorităților etnice. De data asta, președintele Comisiei Dumei de stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Sluțki, a acuzat pe pagina sa de Telegram guvernarea PAS că s-a angajat într-o ”încălcare lentă” a drepturilor locuitorilor din Găgăuzia.

Potrivit lui, protestele de la sfârșitul săptămânii trecute, organizate de Partidul Socialiștilor în UTA Găgăuzia, arată că populația de acolo își dorește apropierea de Rusia.

”Autoritățile moldovenești, atrase activ în proiectul occidental ”anti-Rusia”, nici nu vor să-și audă proprii cetățeni. Este de înțeles – o manifestare deschisă de solidaritate cu Rusia contrazice puternic ideologia oficială a rusofobiei, care a fost deja impusă Chișinăului din afară. O astfel de politică este de fapt o manifestare latentă a încălcării drepturilor întregului popor, care și-a dobândit statalitatea în Moldova” a declarat Sluțki.

Deputatul rus, care a devenit președintele Partidului Liberal-Democrat din Rusia după moartea lui Vladimir Jirinovski, susține că o astfel de politică a Chișinăului este, defapt o ”încălcare latentă” a drepturilor unui ”întreg popor care și-a obținut statalitatea în cadrul Republicii Moldova”. 

”Regimul de la Chișinău respinge iar și iar orice inițiativă a autorităților autonomiei, ajungând până la blasfemie politică. Cu toții ne amintim cât de dur a fost anulată decizia Adunării Populare a Găgăuziei de a nu respecta interzicerea Panglicii Sf. Gheorghe. Totodată, președintele Maia Sandu își anulează sistematic vizita la Comrat, se pare că nu dorește să discute cu cetățenii nici despre problemele lor, nici despre situația actuală” a mai scris deputatul rus.

El a declarat și că Rusia va susține întotdeauna ”poporul găgăuz” și consideră că, înainte de a lua anumite decizii, Chișinăul trebuie să se consulte cu Comratul.

Sâmbătă, la Vulcăneşti a avut loc un protest organizat de Partidul Socialiştilor. Participanții la miting au cerut conducerii Republicii Moldova să demisioneze, iar un deputat al Adunării Populare a declarat că Rusia îi va ajuta pe locuitorii Găgăuziei, conform Deschide.

Republica Moldova vrea să reducă consumul de gaze. Dodon, din arest la domiciliu, amenință cu alegeri anticipate

Republica Moldova ia în calcul reducerea dependenţei de gazele ruseşti în eventualitatea în care compania energetică Gazprom ar scădea livrările de gaze, a declarat marţi vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi al dezvoltării regionale, citat de media de la Chişinău şi dpa.

Consumatorii casnici din Republica Moldova vor avea căldură în această iarnă, în pofida riscurilor de sistare a livrărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă, a asigurat Andrei Spînu în cadrul unei conferinţe de presă.

Autorităţile susţin că există suficiente rezerve financiare pentru a putea face faţă unor situaţii extreme, precum sistarea livrării de gaze ruseşti. De asemenea, există şi surse alternative de procurare a gazelor naturale. Între timp, guvernul îşi propune o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaze în Republica Moldova.

"Trebuie să învăţăm cum să economisim. Credem că Republica Moldova poate economisi 15% din consumul său de gaze, la fel ca ţările Uniunii Europene", a spus Spînu, adăugând că guvernul de la Chişinău se pregăteşte pentru diverse scenarii, inclusiv oprirea completă a furnizării de gaze de către Gazprom (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel