Rusia a început să facă copii ale dronelor iraniene și să le folosească pentru a ataca Ucraina
Rusia a început să reproducă dronele iraniene și le folosește pentru a ataca Ucraina.
Rusia a început să facă copii ale dronelor de atac pe care le-a achiziționat din Iran anul trecut și le folosește în lupta împotriva forțelor ucrainene, în ciuda sancțiunilor impuse pentru a paraliza producția de arme a țării, potrivit unui raport emis joi de un grup de cercetare a armelor, scrie The New York Times.
Cercetătorii au călătorit la Kiev la sfârșitul lunii iulie și au inspectat epava a două drone de atac care au fost folosite în luptă în sud-estul Ucrainei. Ambele păreau a fi Shahed-136 iraniene, dar conțineau module electronice care se potrivesc cu componente recuperate anterior de la dronele de supraveghere rusești, potrivit raportului.
În plus, materialele utilizate pentru construirea celor două drone și structura internă a fuzelajelor lor diferă foarte mult de cele despre care se știe că au fost fabricate în Iran, au spus cercetătorii.
Ancheta a fost condusă de Conflict Armament Research, un grup independent cu sediul în Marea Britanie care identifică și urmărește armele și munițiile folosite în războaie. Este al 10-lea raport publicat al grupului despre activitatea sa la Kiev, unde cercetătorii au analizat hardware-ul militar rusesc colectat pe câmpul de luptă de serviciile de securitate ale Ucrainei.
Vehicule aeriene fără echipaj au fost folosite de ambii combatanți în război. Unele sunt reutilizabile și concepute pentru misiuni de supraveghere, construite ca niște avioane mici. Altele sunt quadcoptere disponibile comercial care pot spiona trupele inamice sau le pot ataca aruncând grenade mici de sus.
Cum funcționează dronele kamikaze
Shahed, cu toate acestea, și altele asemănătoare sunt așa-numitele drone de atac unidirecțional sau drone kamikaze - avioane mici cu elice care nu au nevoie de o pistă pentru lansare și explodează la impact.
În septembrie, Rusia a început să folosească drone Shahed fabricate în Iran pentru a ataca adânc în interiorul Ucrainei. Se crede că transportă aproximativ 80 de kilograme de explozibil și au o rază de acțiune de aproximativ 600 de mile.
"Această nouă versiune va permite Rusiei să-și susțină tiparele de atac și să se bazeze pe aceste drone unidirecționale. Deci faptul că o fac pe plan intern le va permite să continue să se bazeze pe el", a spus Damien Spleeters, care a condus investigația grupului.
Experții în arme spun că Shahed și versiunea produsă în Rusia folosesc ambele semnale de navigație prin satelit pentru a zbura către locații țintă programate.
Sancțiunile impuse Rusiei nu au avut efectul scontat
Administrația Biden a impus sancțiuni ample împotriva Rusiei imediat după invazia sa pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, care au fost menite să întrerupă accesul Moscovei la dispozitive electronice fabricate în străinătate, cum ar fi semiconductori, calculatoare, lasere și echipamente de telecomunicații. Aceste măsuri nu au împiedicat Rusia să achiziționeze multe dintre aceste articole de pe piața globală și să le folosească în arme avansate.
"Descoperirile noastre ridică, de asemenea, întrebări legate de controlul exporturilor și măsurile de contracarare, deoarece vedem că multe dintre componentele pe care le-am găsit sunt fabricate după februarie 2022. Deci, dacă pot continua să le primească, există evident o problemă", a spus dl Spleeters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News